Steun voor de mantelzorger


25 June 2015 14:53

Het college heeft besloten de eigen bijdrage die mantelzorgers zelf betalen voor huishoudelijke hulp, te verlagen. Per 1 juli aanstaande betalen mantelzorgers EUR5,50 euro per uur. Het bedrag was EUR10,50 euro. Het gaat om huishoudelijke hulp die een mantelzorger inkoopt bij de Zorgcooeperatie
Den Bosch. Zij bepalen nu zelf of hulp in het eigen huishouden nodig is of in het huishouden van degene voor wie ze in 's-Hertogenbosch zorgen. Dat was eerst niet zo.

Wethouder Kagie (Zorg en Welzijn): "Vaak blijkt dat de combinatie van mantelzorgtaken met een eigen huishouden zwaar is. Dit college wil de mantelzorger graag ondersteunen wanneer dat kan. Het besluit dat we nu genomen hebben, is een van die maatregelen. Het zou fijn zijn als meer
mantelzorgers gebruik maken van huishoudelijke hulp door de Zorgcooeperatie Den Bosch."

Een hulp bij het huishouden van Zorgcooeperatie Den Bosch biedt ondersteuning. Het voorkomt ook dat mantelzorgers overbelast raken. Als meer mantelzorgers een beroep doen op de huishoudelijke hulp, dan draagt dit bij aan het in stand houden van werkgelegenheid in de sector.

Zorgcooeperatie Den Bosch

Sinds maart kent 's-Hertogenbosch de Zorgcooeperatie Den Bosch. Het is een initiatief van de thuiszorgorganisaties IVT thuiszorg en Tzorg. Beiden hebben een contract met de gemeente 's-Hertogenbosch voor het leveren van huishoudelijke hulp. Zij werken samen met Steunpunt Mantelzorg Divers.
Voor Vinkel en Nuland is huishoudelijke hulp via de Zorgcooeperatie geregeld door de thuiszorgorganisaties Sint Jozefoord en Interzorg.

Andere voorwaarden vanuit het Rijk

Staatssecretaris van Rijn (VWS) heeft, in overleg met aanbieders van huishoudelijke hulp en gemeenten, de voorwaarden voor de inzet van de Huishoudelijke Hulp Toelage verruimd. Dit maakt het mogelijk de tarieven te verlagen en de inzet van de huishoudelijke hulp te verbreden.

Bestanden:
Infographic-mantelzorg-huishoudelijk.pdf141 K