Nieuwe woonruimteverdeling per 1 juli


Sinds 1 januari is de Nieuwe Huisvestingswet van kracht, waardoor de spelregels voor het toewijzen van een sociale huurwoning veranderen. De gemeenten Epe, Heerde en Hattem voeren deze wet uit en werken hierbij samen met de woningcorporaties, zorginstellingen en overige verhuurders in deze
gemeenten.

De hoofdlijnen van de nieuwe regels zijn gelijk bij de drie gemeenten. Wel heeft elk van de gemeenten de regels zelf vastgelegd in een eigen huisvestingsverordening.

Geen bindingseis meer

Iedereen die in Nederland mag wonen en een sociale huurwoning zoekt in een van de drie gemeenten is welkom vanaf 1 juli 2015. De `bindingseis' vervalt dus. Zowel starters (mensen die voor het eerst een eigen woning zoeken) als doorstromers (mensen die van een huur- of koopwoning willen
verhuizen naar een - andere - huurwoning) kunnen zich daarvoor inschrijven bij een verhuurder. Ook voor koopwoningen vervalt de bindingseis, zodat een koper geen huisvestingsvergunning meer nodig heeft.

Nieuw inschrijfsysteem met overgangsperiode

Woningen worden voortaan toegewezen aan degene met de langste inschrijfduur. Het systeem van puntenopbouw vervalt per 1 juli. Voor starters die al zijn ingeschreven voor die datum, gaat de oorspronkelijke inschrijfdatum tellen. Voor doorstromers wordt de tijd die zij op hun huidige adres wonen
omgezet naar inschrijfduur. Dit geldt alleen als zij zich voor 1 juli 2016 inschrijven als woningzoekende. Na 1 juli 2016 geldt zowel voor starters als doorstromers dat alleen nog de inschrijfdatum geldt voor het opbouwen van de inschrijfduur.
Dit geldt overigens ook voor mensen met een koopwoning: wanneer zij in de toekomst naar een sociale huurwoning zouden willen (bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd) is het verstandig om zich voor 1 juli 2016 in te schrijven, anders tellen de jaren dat ze in hun gemeente wonen niet meer mee.

Inkomenseis

De inkomenseis voor sociale huurwoningen blijft gehandhaafd. Woningen met een huurprijs onder de huurtoeslaggrens, zijn bestemd voor huishoudens met een jaarinkomen tot EUR 34.911 (prijspeil 2015).