Penning van Verdienste voor Kees van Anken

EMBARGO TOT DONDERDAG 25 JUNI 2015, 17.15 UUR!

Persbericht: Penning van Verdienste voor Kees van Anken

EMBARGO TOT DONDERDAG 25 JUNI 2015, 17.15 UUR!

Bij zijn afscheid als directeur van Zienn, op donderdag 25 juni in Stadsschouwburg De Harmonie, ontvangt de heer Kees van Anken de Penning van Verdienste van de gemeente Leeuwarden. Burgemeester Ferd Crone overhandigt de penning met bijbehorende oorkonde om ongeveer 16.45 uur. De heer Van Anken stond 23 jaar aan het roer van de organisatie.

Wie in Leeuwarden spreekt over zorg en welzijn voor dak- en thuislozen kan niet om Kees van Anken heen. Zijn omgeving typeert hem als deskundig, geduldig en volhardend. De komst van de doelgroep, waar Van Anken jarenlang mee werkte, werd niet altijd met applaus in de betreffende buurt ontvangen. Onder zijn leiding realiseerde Van Anken onder andere de locatie aan de Nieuweweg, het Dubbele Diagnose Pension tegenover de Bonifatiuskerk en de nieuwe nachtopvang.

De laatste periode hield Van Anken zich met name bezig met de gevolgen van de transitie AWBZ, Participatiewet en Jeugdwet. Dit heeft voor het sociaal domein waarin Zienn beweegt ingrijpende gevolgen.

De organisatie van Zienn en de problematiek van de cliënten is in de jaren waarin Van Anken de leiding had veranderd. Het aantal werknemers is gegroeid van 40 naar 140 en het aantal cliënten dat jaarlijks van de diensten gebruik maakt is gegroeid van 140 naar 2400. Leeuwarden heeft daarin meer en meer de functie van centrumgemeente ingenomen.

Naast zijn baan bij Zienn was Van Anken voorzitter van de Stichting Zwerfjongeren Nederland en voorzitter van Kamers met Kansen Nederland.

Het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden waardeert de enorme inzet waarmee Van Anken de afgelopen 23 jaar voor het welzijn van duizenden inwoners van Leeuwarden stond, soms zelfs letterlijk.

Noot voor redacties:

Voor de redactie,