FNV KIEM onaangenaam verrast door kaalslag Telegraaf

FNV KIEM onaangenaam verrast door kaalslag Telegraaf

168 van de 250 banen weg, drukkerij Alkmaar dicht en terugbrengen van het aantal persen van 10 naar 4.

Dat bericht van de TMG-directie sloeg vandaag in als een bom bij alle betrokkenen. Bestuurder Jos Cohen van FNV KIEM is onaangenaam verrast: ‘We hielden er al rekening mee dat er iets zou gebeuren, maar dit is wel heel ingrijpend.’

Het besluit viel des te meer rauw op zijn dak, omdat hij gisteren nog contact hadden met de directie van de Telegraaf Media Groep (TMG) over verlenging van het sociaal plan. Daarover werd een principe-overeenkomst bereikt.

Cohen gaat zo snel mogelijk overleggen met de leden van de vakbond bij de drukkerijen. Complicerende factor daarbij is dat juist vandaag voor het eerst weer landelijk met de werkgevers onderhandeld wordt over de grafimedia-cao. Dat gebeurt in Arnhem.

Die onderhandelingen waren begin mei afgebroken, waarna op verschillende bedrijven in het land bijeenkomsten, werkonderbrekingen en stakingen zijn gehouden. Inzet van de bonden is een fatsoenlijke loonsverhoging, die landelijk wordt afgesproken en niet per bedrijf, zoals de werkgevers willen.

Bij de drukkerij van TMG in Alkmaar worden vooral de regionale kranten en huis-aan-huisbladen van de Hollandse Dagbladcombinatie (HDC) gedrukt. De drukkerij in Amsterdam neemt de oplages van De Telegraaf en Metro voor haar rekening en drukt daarnaast ook weekbladen.