Ambitie betaalgedrag overheden moet omhoog

25/06/2015

Ambitie betaalgedrag overheden moet omhoog

Het CDA dient vandaag samen met D66 een motie in om bij de overheden de ambitie te verhogen om de rekeningen op tijd te betalen. Beide partijen willen dat de overheid streeft om in 100% van de gevallen de rekeningen op tijd te betalen. Om een eerste stap in de goede richting te zetten dienen de Tweede Kamerleden Agnes Mulder (CDA) en Kees Verhoeven (D66) een motie in waarbij wordt voorgesteld om de streefwaarde van betalingen van overheden binnen 30 dagen te verhogen van 90 naar 95%.

Op dit moment toetst het kabinet het betaalgedrag van overheden op een streefwaarde van 90%. CDA en D66 vinden dit te laag omdat in de wet is opgenomen dat overheden binnen 30 dagen hun rekeningen moeten betalen. De overheid vervult een voorbeeldfunctie en moet daarom niet tevreden zijn dat 90% van de rekeningen binnen 30 dagen wordt betaald.

Bij de overheden is nog een grote slag te maken. In 2014 is het voor het eerst dat alle departementen op individuele basis aan de 90% norm voldoen. Het ministerie van Economische Zaken, verantwoordelijk voor de betaaltermijnen, betaalde in 2014 in 90,4% van de gevallen de rekeningen binnen 30 dagen. Bij gemeenten ligt het percentage nog lager, de helft van de gemeenten slaagt er individueel niet in om aan de huidige norm van 90% te voldoen. Dit kan en moet beter, hopelijk is de meerderheid van de Tweede Kamer het hier mee eens.

Het CDA krijgt steun vanuit het veld om late betalingen terug te dringen. Vanochtend pleitte ook Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL, in de Telegraaf voor het op tijd betalen van de rekeningen. Volgens Biesheuvel hebben het MKB en ZZP'ers de laatste jaren een hoop ellende achter de rug en zijn late betalingen een groeibarriere die gesloopt moet worden.