Save the Children breidt hulp in Italie uit met mobiele opvangplekken

Save the Children heeft mobiele kindvriendelijke opvangplekken geplaatst op de belangrijkste aankomstplekken van bootvluchtelingen in Sicilie. Hiermee wil de kinderrechtenorganisatie het hoofd bieden aan de overvolle opvangcentra, ontstaan door de groeiende stroom vluchtelingen. Ook in Rome en Milaan zijn tijdelijke opvangcentra neergezet. Sinds begin dit jaar hebben ten minste 5.910 kinderen via een gevaarlijke reis over de Middellandse Zee voet aan wal gezet in Italie.

Sinds begin januari 2015 zijn naar schatting 61.840 bootvluchtelingen in Italie aangekomen. Hieronder waren ten minste 5.910 kinderen, van wie 3.780 kinderen zonder ouders of toezicht. De meesten van hen komen uit Syrie, Eritrea en Somalie. 'De kinderen die in Italie aankomen vertellen ons afschuwelijke verhalen over de gevaarlijke tocht door woestijn en oorlogsgebieden en de riskante oversteek naar Europa', zo meldt een woordvoerder van Save the Children in Italie. Onderweg zijn de kinderen blootgesteld aan afpersing, foltering, kinderslavernij, mensenhandel en seksueel misbruik. Veel van deze kinderen komen getraumatiseerd aan in Italie.

Om de opvangcapaciteit op peil te houden, heeft Save the Children in Sicilie mobiele, kindvriendelijke opvangplekken geplaatst. Die kan de organisatie snel en flexibel opzetten in bijvoorbeeld het havengebied. Ook in Milaan en Rome zijn deze mobiele opvangplekken ingericht. Bovendien zijn in Milaan leer- en spelactiviteiten opgestart voor kinderen die met hun families op het Centraal Station wachten op een veilige plek in een van de dagcentra in de stad. En is in Rome een kind- en tienervriendelijk opvangcentrum van Save the Children geopend in een tentenkamp van het Italiaanse Rode Kruis, vlakbij het Tiburtina treinstation. Op de opvangplekken bieden medewerkers van Save the Children de kinderen een luisterend oor en bescherming zodat ze hun trauma's kunnen verwerken.

Save the Children dringt er bij de Europese regeringsleiders op aan verder te kijken dan hun eigen nationale belangen en om gezamenlijk te zoeken naar een duurzame oplossing voor de vluchtelingencrisis rond de Middellandse Zee. "Door het uitblijven van concrete maatregelen, laten de EU-leiders duizenden kwetsbare kinderen, die de gevaarlijke overtocht hebben gemaakt, in de steek," zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children.

Save the Children werkt sinds 2008 op Lampedusa en Sicilie en de regio's Calubrie en Apulie.