Steun van CDA voor Omgevingswet

25/06/2015

Steun van CDA voor Omgevingswet

De CDA-fractie is positief over de Omgevingswet. Zowel het proces van totstandkoming als ook de inhoud kunnen in grote lijnen op steun van het CDA rekenen. Wel heeft het CDA nog een aantal aanvullingen.

De Omgevingswet, die de regelgeving rond ruimtelijke ordening en leefomgeving flink moet vereenvoudigen, krijgt brede steun in de Tweede Kamer. In deze nieuwe wet worden 26 bestaande wetten ineen geschoven. Het gaat om de grootste wetgevingsoperatie sinds de vernieuwing van de Grondwet in 1848. Door de wet moet bedrijven en burgers sneller vergunningen kunnen krijgen. Ook moet het aantal vergunningen afnemen. De wet moet in 2018 in werking treden.

Archeologisch onderzoek

Als het gaat om archeologische gegevens voor een bouwplan wil het CDA dat de Omgevingswet ervoor zorgt dat gemeenten bij hun onderbouwingen gebruik moeten maken van accurate gegevens. Woordvoerder Wonen Erik Ronnes: "Dit leidt vaak tot een aanzienlijke daling van de verplichtingen voor burgers om onderzoek te laten doen, en snellere en goedkopere bouwprocedures. Veel burgers en bedrijven hoeven dan namelijk niet meer een (duur) onderzoek te laten uitvoeren ten aanzien van archeologie." Doorlopende routes

Ronnes wil ook dat in de Omgevingswet wordt geregeld dat het Rijk verantwoordelijk wordt voor het grotere geheel aan provinciegrens overschrijdende fiets- en wandelroutes. "Het komt nu vaak voor dat een route stopt bij een provinciegrens. Als het Rijk aangeeft welke routes belangrijk zijn, moeten provincies en gemeenten daar rekening mee houden." Verhouding provincies - gemeenten Als het gaat om de verhouding tussen provincies en gemeenten, wil het CDA dat provincies niet zomaar mogen ingrijpen in gemeentelijk beleid. Dat mag alleen als daar zwaarwegende argumenten voor zijn, want de gemeente is toch de eerste overheid en staat het dichtste bij de burger. De verenigingen voor gemeenten en provincies (IPO en VNG) hebben hierover afspraken gemaakt. Het CDA wil deze afspraken wettelijk verankeren in de Omgevingswet. Hetzelfde geldt voor de verhouding tussen rijk en provincie.