Verslag VAO en AO Bedrijfslevenbeleid en innovatie

Verslag VAO en AO Bedrijfslevenbeleid en innovatie

25 juni 2015

Tijdens het VAO Bedrijfslevenbeleid en innovatie op 25 juni diende Kees Verhoeven (D66) een motie in die de regering vraagt om een eenduidige definitie van `start-ups' en om het ecosysteem van start-ups, investeerders , incubators en accelerators in kaart te brengen. Samen met Agnes Mulder (CDA) vroeg hij de regering ook te onderzoeken of een dwangsom mogelijk is bij te late betalingen van overheden aan ondernemers. Door late betalingen zou de liquiditeitspositie van mkb'ers en zzp'ers onder druk staan. Minister Kamp (EZ, VVD) is van mening dat het echte probleem niet zit bij de overheid maar bij het bedrijfsleven. Zij maken aldus Kamp de betalingstermijn langer waardoor ze meer liquiditeit krijgen. De minister ontraadde dan ook deze motie.

Liesbeth Van Tongeren (GroenLinks )wil de cofinancieringseis in het Toekomstfonds voor kleine innovatieve sectoren versoepelen. Doel van het Fonds is te investeren in thema's die komende jaren een belangrijke bijdrage gaan leveren aan oplossingen van maatschappelijke vraagstukken. Kleine innovatieve sectoren kunnen geen beroep doen op dit fonds omdat de cofinancieringseis te hoog is, aldus Van Tongeren. De Kamer stemt volgende week over de ingediende moties.

Twee weken terug tijdens het hieraan voorafgaande AO vroeg de Tweede Kamer om meer middelen voor de MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Vanaf 19 mei 2015 kunnen innovatieve MKB'ers subsidie aanvragen voor deze regeling. Regio's en kabinet stellen hiervoor gezamenlijk 50 miljoen euro beschikbaar.

De belangstelling vanuit het MKB blijkt groot. De module voor kennisvouchers, innovatieadvies- en haalbaarheidsprojecten is bijna overal binnen twee dagen overvraagd. Kamp zei vooralsnog geen aanvullende middelen beschikbaar te stellen. Wel wil hij voor de behandeling van de begroting Economische Zaken 2016 hierover met de Kamer opnieuw van gedachte wisselen. De landsdeelvertegenwoordigers in IPO-verband spraken hierover al eerder met de Directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie op 4 juni jl. Daar bleek dat ook bij de regio's vooralsnog geen ruimte is om aanvullende middelen beschikbaar te stellen.

Op aandringen van Agnes Mulder (CDA) wil Kamp deze zomer starten met een werkgroep grensregio's, die belemmeringen die mensen ervaren bij het zoeken naar werk over de grens in kaart moet brengen en naar oplossingen zoeken.