Column burgemeester Visser: 'Veteranendag'


Burgemeester Visser

Aanstaande zaterdag is het Nationale Veteranendag. Die wordt gehouden in Den Haag. Het is goed om dan stil te staan bij de Nederlandse veteranen die in het buitenland voor onze vrijheid hebben gevochten.

Nederlandse jongens hebben gevochten in landen als Nederlands Indie, Korea, Libanon, Bosnie, Irak, Mali en Afghanistan. Voor de veteranen en hun partners is het mooi dat deze dag er is. Zij kunnen herinneringen ophalen en ervaringen delen. Maar ook voor ons is het goed om stil te staan bij
onze vrijheid. Die komt niet vanzelf. Daarvoor is in het verleden hard gevochten.

Afgelopen zaterdag heeft het college in Twenterand de lokale Veteranendag georganiseerd. We doen dat altijd een week eerder zodat de mensen die dat willen aanstaande zaterdag ook naar Den Haag kunnen gaan. Als gemeentebestuur vinden we het belangrijk om aandacht te besteden aan onze veteranen.
Dat gebeurt al acht jaar. Afgelopen zaterdag waren er zo'n 40 veteranen aanwezig van de 100 die in onze gemeente woonachtig zijn. Met de aanwezigen hebben we een moment stilte gehouden voor de jongens die niet van hun missie zijn teruggekeerd. Alle aanwezigen hadden een witte anjer opgespeld
gekregen. De witte anjer is sinds 2005 de uiting van waardering en respect voor onze veteranen. Wijlen Prins Bernard droeg altijd een witte anjer. Hij was zeer betrokken bij het wel en wee van de Nederlandse veteranen.

Na het officiele gedeelte is er tijdens onze lokale Veteranendag de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan en om samen de lunch te nuttigen. Het geeft een goed gevoel dat we zo iets terug kunnen doen voor onze veteranen.

Cornelis Visser, Burgemeester Twenterand