Internationale expertmeeting kindvoorzieningen bij SER


26 juni 2015

Op 24 juni hield de SER-werkgroep Kindvoorzieningen, met als voorzitter Mariette Hamer, een expertmeeting met deskundigen uit Duitsland en Engeland.

De expertmeeting werd gehouden in het kader van de voorbereiding van een advies aan minster Asscher van SZW. In zijn adviesaanvraag Werken en leven in de toekomst stelt de minister de SER specifieke vragen over het stelsel van kindvoorzieningen en de ontwikkeling van jonge kinderen.
Tijdens de bijeenkomst werden de stelsels rond kindvoorzieningen in Duitsland en Engeland toegelicht.

Buitenlandse experts

Voor de bijeenkomst waren Eva Lloyd, hoogleraar Early Childhood aan de Cass School of Education aan de University of East London en Annette Hautumm, Wissenschaftliche Referentin fuer paedagogische Grundsatzfragen fruehkindlicher Bildung in der Senatsverwaltung fuer Bildung, Jugend und
Wissenschaft, Land Berlin uitgenodigd.

Annette Hautumm ging in op de voorzieningen voor opvang en educatie voor jonge kinderen in Duitsland. Daar is sinds 1997 en in sterke mate van 2003 een forse uitbreiding van voorzieningen gerealiseerd, waarbij de ontwikkeling van jonge kinderen een groter accent heeft gekregen. De gedachte
daarbij is dat kwalitatief goede opvang (met name van 0-3 jaar) kan bijdragen aan betere onderwijsresultaten en aan de latere loopbaan.

Eva Lloyd schetste een beeld van voorzieningen voor jonge kinderen in Engeland, waarbij sprake is van een grote diversiteit. In het beleid is het verbeteren van de combinatie van betaalde arbeid en zorg voor kinderen een centraal element. Daarnaast is er via de zogeheten Children's centres ook
aandacht voor ondersteuning van ouders met achterstanden tot de arbeidsmarkt. Knelpunten daar vormen de hoge kosten voor ouders en wachttijden.

Naast de presentaties was er mogelijkheid voor vragen en discussie. Deze expertmeeting vormde het startmoment voor de werkgroep kindvoorzieningen. In het najaar komt de werkgroep met haar eerste bevindingen.

[IMG] print
[IMG][IMG][IMG]