Trekkerrijbewijs per 1 juli


Trekkerrijbewijs per 1 juli

26 juni 2015
Heeft u uw rijbewijs B gehaald? Vraag deze dan uiterlijk 30 juni aan bij de gemeente. U krijgt dan bij de eerstvolgende vernieuwing van uw rijbewijs automatisch categorie T bijgeschreven.

Op 1 juli 2015 wordt de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS).

Wat houdt de categorie T in?

Met de categorie T op het rijbewijs mag u (vanaf 16 jaar) een LBT en een MMBS met aanhangwagen besturen op de openbare weg. De categorie T is niet verplicht voor een LBT of een MMBS die niet breder is dan 130 cm en een van de volgende functionaliteiten heeft: maaien, onkruid bestrijden, vegen,
sneeuwruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen.

Hoe krijg ik de categorie T op mijn rijbewijs?

* Ik heb een geldig rijbewijs met de categorie B

U krijgt bij de eerst volgende vernieuwing/vervanging van uw rijbewijs automatisch de categorie T bijgeschreven. U moet wel aan de volgende voorwaarden voldoen:
- uw rijbewijs B is afgegeven voor 1 juli 2015;
- u bent op het moment van de aanvraag voor een rijbewijs 18 jaar of ouder;
- de categorie B op uw rijbewijs is niet ongeldig verklaard.

Tot deze vernieuwing is de categorie B geldig voor het besturen van een LBT en een MMBS.
Haalt u na 1 juli 2015 de categorie C, dan krijgt u ook de categorie T automatisch bijgeschreven.

Het is ook mogelijk om de categorie T eerder bijgeschreven te krijgen dan de reguliere vernieuwing van uw rijbewijs na 1 juli 2015. U kunt hier bijvoorbeeld gebruik van maken als u een bewijs nodig heeft voor het besturen van een LBT of MMBS in het buitenland. De kosten voor het aanvragen van
een nieuw rijbewijs zijn voor de aanvrager.

* Ik heb een trekkercertificaat en geen rijbewijs met de categorie B

Het is vanaf 1 juli 2015 mogelijk om uw trekkercertificaat om te wisselen voor een categorie T op het rijbewijs. Dit kan tot 1 juli 2016 en gaat via de RDW.
Meer informatie hierover vindt u op de website van de RDW.

* Ik heb geen trekkercertificaat en geen rijbewijs met de categorie B

Zorg dat u voor 1 juli 2015 alsnog een trekkercertificaat haalt en wissel deze vervolgens om voor een categorie T op het rijbewijs. U kunt er ook voor kiezen om na 1 juli 2015 een theorie- en praktijkexamen af te leggen voor de categorie T bij het CBR.

Overgangsperiode

Voor de omwisseling van het trekkercertificaat naar de categorie T op het rijbewijs geldt een overgangsperiode van 1 jaar. Dit betekent dat u uw trekkercertificaat moet omwisselen voor 1 juli 2016. Meer informatie over het omwisselen van uw trekkercertificaat vindt u op de website van de
RijksDW.

Meer informatie

Meer informatie over de invoering van de categorie T op het rijbewijs staan in onderstaande documenten, deze zijn opgesteld door het Ministerie van Infrastructuur & Milieu.

informatie_categorie_t_op_het_rijbewijs.pdf

informatie_categorie_t_op_het_rijbewijs.pdf

vraag_en_antwoord_over_categorie_t_op_het_rijbewijs.pdf

vraag_en_antwoord_over_categorie_t_op_het_rijbewijs.pdf