Opletten voor onbekende Franse boetes


26 juni 2015, 20:36

Nederlanders die deze zomervakantie afreizen naar Frankrijk moeten goed opletten wat ze wel en niet mogen achter het stuur. Bepaalde dingen die we in Nederland gewend zijn leiden in Frankrijk al snel tot flinke boetes.

Bestuurders kunnen maar beter hun meegenomen broodje eten op een van de vele stopplekken langs de tolweg. Achter het stuur eten kan namelijk leiden tot een boete van 75 euro. En daar blijft het niet bij: ook het volume van de muziek te hoog zetten (75 euro) en het dragen van
oordopjes/koptelefoon (135 euro) leidt tot boetes. Vrouwen die hun lippenstift willen bijwerken kunnen dat beter niet achter het stuur doen. Zelfs in de file leidt dit bij constatering door de politie tot een heffing van 75 euro.

Ook voor toeristen

De Franse politiek bindt de strijd aan met in hun ogen verkeersgevaarlijk gedrag. Alle regels worden teruggevoerd op een artikel in de Wegenverkeerswet dat stelt dat iedereen altijd alert genoeg moet zijn om in elke situatie direct te reageren. Het verbod op oordopjes is de nieuwste maatregel:
dit gaat per 1 juli aanstaande in. Andere verkeersregels zijn al een tijdje van kracht, maar volgens de Franse politie zijn ze zelfs voor Fransen vaak onbekend. De regels gelden voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers.

Foto: (c) VID