Lezing: Soeterbeeck @ Down The Rabbit Hole

Soeterbeeck @ Down The Rabbit Hole (Lezing)

Datum vrijdag 26 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015

Locatie Groene Heuvels, Beuningen

Organisator Soeterbeeck Programma

Spreker Diverse sprekers van de Radboud Universiteit Nijmegen

Beschrijving

Agendaitem_DTRH

Op DTRH gaan we collectief ten onder. Net als Alice tuimelen we een wondere wereld in. Maar wat is dat voor wereld? En wat doen we wanneer we down the rabbit hole gaan? Is het een ontsnapping aan de keiharde realiteit, of leren we onszelf en anderen juist echt kennen in die surrealistische droomwerkelijkheid? En is deze psychedelische wereld niet juist net een beetje echter?

Tijdens DTRH dompelen zes jonge filosofen van de Radboud Universiteit zich onder in deze wondere wereld en doen daarvan verslag in de Speaker's Corner op het Idyllische Veldje. Iedere middag klimmen twee van hen op de zeepkist.

Vrijdag 26 juni 2015

Andrew Smith - Low culture, high experience.

Als die-hard festivalganger begrijpt Andrew Smith waarom festivals vaak spottend als `lage cultuur' worden weggezet. Soms vind je er inderdaad weinig meer dan muziek, patat en bier. Maar het kan ook een utopische plek zijn waar je niet alleen nieuwe bands leert kennen, maar ook nieuwe mensen ontmoet en frisse ideeen opdoet. Zoals op DTRH. En op het idyllische veldje in het bijzonder. Wat is dat voor plek? Wat doen we daar? Wat zoeken we daar? Wat is daar mogelijk?

Lisa Doeland - De prullenbak in

Zoals Alice wonderland in tuimelde, zo zouden wij volgens Lisa Doeland onze prullenbak in moeten duiken. Lang hebben we gedacht dat het een soort zwart gat was waarin dingen verzwolgen werden, maar inmiddels weten we wel beter. Onze zeeen worden langzaam een soep van plastic en ontwikkelingslanden raken bedolven onder ons elektronisch afval. Die andere wereld waarnaar de dingen die wij weggooien zouden verdwijnen, die is er niet. En nu? Misschien moeten we ophouden van afval te walgen en ervan leren houden.

Zaterdag 27 juni 2015

Stefan Schevelier - Wereldburger zijn in Beuningen

Een muziekfestival is doorgaans een kosmopolitisch gebeuren. Bands komen er van over de hele wereld naartoe en als het een beroemd festival is komen ook bezoekers vaak van ver. Op festivals voelen we ons wereldburgers. Grenzen doen er niet toe, we zijn allemaal thuis. Diogenes van Sinope, de grondlegger van het kosmopolitisme, had daar geen festivals voor nodig en leefde in een ton op het marktplein van Athene. Stefan Schevelier vraagt zich dan ook af of we niet ook gewoon wereldburger kunnen zijn zonder Beuningen ooit te verlaten.

Carli Coenen - `Have I gone mad?'

Wanneer houdt de fantasie op en begint de psychose? Wanneer slaat creatieve inspiratie om in waanzin? En brengen hallucinaties ons nou dichter bij de werkelijkheid, of juist verder er vandaan? Het is een thin line. Hoe die te bewandelen? Volgens Carli Coenen liggen gewone waarneming en hallucinaties dichter bij elkaar dan wij denken. Ze vraagt ze zich ook af hoe dat met het `idyllische veldje' zit. Zou die echt tegenover de `harde buitenwereld' staan?

Zondag 28 juni 2015

Sanne Stuur - Hoe vrij ben jij?

De vrije wil is een hot topic. Volgens hersenwetenschapper Dick Swaab moeten we ons geen illusies maken - we zijn ons brein. Wie denkt zelf keuzes te maken en uit vrije wil te handelen, houdt zich voor de gek. Maar we voelen ons toch vrij? Het belang van die ervaring moet volgens Sanne Stuur niet onderschat worden. En als we ons ergens vrij voelen, dan is het wel op een festival. Daar raken we ons besef van tijd kwijt en lijkt alles mogelijk. Of houden we onszelf voor de gek?

Simon Gusman - Kiezen, hoe doe je dat?

We willen van alles: een leuke studie, een interessante baan, zo veel mogelijk vrienden en naar de hipste clubs en festivals natuurlijk. We willen zo veel mogelijk gedaan hebben en meemaken. En vooral: niets missen. Maar als je dingen mee moet maken, ben je dan nog echt vrij? Is dat echte keuzevrijheid? Simon Gusman vraagt zich aan de hand van existentialistische ideeen af wat kiezen nou eigenlijk is. Die ideeen kunnen laten zien hoe we echt vrij kunnen zijn om te kiezen en zonder ten onder te gaan aan keuzestress.