Dijk Perkpolder doorgraven

26-06-2015 | Rijkswaterstaat Zee en Delta | persbericht

Rijkswaterstaat heeft op 25 juni de dijk in Perkpolder doorgraven. 's Avonds stroomde voor het eerst het water van de Westerschelde in het nieuwe, buitendijkse natuurgebied.

Het afgraven van de dijk startte in april dit jaar, na afloop van het stormseizoen waarin niet aan primaire waterkeringen mag worden gewerkt. De nieuwe, achterliggende dijken waren toen al gereed. Zo is en blijft de veiligheid van het achterland gewaarborgd. Eb en vloed krijgen nu vrij spel, zodat zich nu van nature slikken en schorren kunnen ontwikkelen die de natuurwaarden van de Westerschelde verhogen.

Het nieuwe buitendijkse natuurgebied biedt ook een aantrekkelijk landschap om bij te wonen en te recreeren. Natuur, woningen en recreatie vormen de gebiedsontwikkeling Perkpolder, die de samenleving en economie een impuls geeft na het opheffen van de veerdienst Kruiningen-Perkpolder in 2003.

De omgeving van het nieuwe buitendijkse natuurgebied is ook agrarisch in gebruik. Rijkswaterstaat wil voorkomen dat er verzilting optreedt van het zoete grondwater. Daarom is ondergronds een uniek stelsel van kwelbuizen aangelegd, dat het diepe, zoute grondwater afvangt en zo het zoete grondwater beschermt. De werking van het systeem en mogelijke veranderingen in de omgeving worden de komende jaren nauwlettend gevolgd.