Limburgs Museum - Beeldverhaal Frans Welters met gedichten Wiel Kusters

Beeldverhaal Frans Welters met gedichten Wiel Kusters

25 juni 2015

In het kader van het Jaar van de Mijnen is een representatieve selectie van tien foto's verworven voor de collectie van het museum. De aanwinsten - met de krachtige gedichten van Wiel Kusters - zijn vanaf 26 juni tot en met 16 augustus aanstaande te zien in het kabinetje in de zaal Limburg ontstaat... steeds opnieuw. Het boek Koempel, adiee! uit 2005 is te koop in de museumwinkel.

Als gevolg van de mijnsluitingen in Limburg bleven meer dan 40.000 koempels (dialect voor mijnwerkers) voorgoed boven. Fotograaf Frans Welters maakte in december 1974 een uitvoerige reportage van de laatste dag van de laatste mijnwerkers in de laatste mijnen Oranje Nassau I (Heerlen) en de Julia (Eijgelshoven). De reportage toont portretten van koempels met voor de laatste keer een zwart gezicht of al op weg naar huis. De sfeer die de foto's ademen is er een van collectieve weemoed. Welters (1938) liep tijdens zijn opleiding tot fotograaf stage bij de voorlichtingsdienst van DSM. In 1964 kwam hij als fotojournalist in dienst van het Limburgs Dagblad, dat veel belang hechtte aan fotografie als documentair medium. Welters exposeerde zijn werk in binnen- en buitenland. In 1978 werd zijn beeldverhaal Koempel, adiee! bekroond met de tweede prijs op de prestigieuze Triennale Internationale de la Photographie in Fribourg.

In 2005 verscheen de serie in boekvorm, waarvoor Frans Welters samenwerking zocht met de schrijvers Wiel Kusters en Wim Kuipers. Kuipers zocht enkele van de laatste mijnwerkers op en legde deze gesprekken in het boek vast in het verhaal Ontmoetingen. De foto's van Frans Welters daagden Wiel Kusters uit tot indringende gedichten die de beelden na jaren letterlijk tot leven brengen. Kusters (1947) is zoon en kleinzoon van mijnwerkers en is emeritus hoogleraar algemene en Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Maastricht. In zijn literaire werk keren het leven en werken van mijnwerkers en hun gezinnen regelmatig terug, zoals in Een oor aan de grond, De gang en Het mijnmuseum. Zijn meest recente publicatie is In en onder het dorp. Mijnwerkersleven in Limburg.