Nyenrode start Nationaal Onderzoek Sportbestuur

Sport Onderzoek NyenrodeNyenrode Sports Inc. lanceert vandaag het Nationaal Onderzoek Sportbestuur dat wordt gehouden onder 1400 geselecteerde bestuursleden van sportverenigingen in Nederland. Met dit onderzoek wil Nyenrode de relatie in kaart brengen tussen sportverenigingen, hun sportieve en financiele prestaties en hun maatschappelijke impact.

In Nederland zijn ongeveer 24.000 sportverenigingen actief, met in totaal ruim 5,3 miljoen leden. De maatschappelijke functie van sportverenigingen lijkt steeds belangrijker te worden. Van de besturen wordt steeds meer professionaliteit gevraagd. Zij moeten bijvoorbeeld omgaan met de druk om sportieve prestaties te leveren, teruglopende inkomsten, afnemende of juist sterk toenemende ledenaantallen en incidenten rondom leden die veel media-aandacht krijgen. Dit onderzoek brengt onder meer in kaart op welke manier bestuurders met deze en andere problemen omgaan.

"Sport is van nature sterk op de korte termijn gericht", aldus Bartel Berkhout MBA, initiatiefnemer van Nyenrode Sports Inc. "Emoties en grilligheid horen daar bij. Tegelijkertijd zijn langetermijndenken en een visie noodzakelijk om sport een duurzame toekomst te geven. De ambities van Nederland op het gebied van sport zijn namelijk groot. In de breedtesport is het streven ervoor te zorgen dat 75% van Nederlanders actief gaat bewegen. Ook heeft Nederland de ambitie om in 2020 op de Olympische Spelen in Tokyo 82 medailles te behalen. Die komen er zeker niet vanzelf."

Resultaten

Het Nationaal Onderzoek Sportbestuur wordt gehouden onder begeleiding van drs. Remko Renes, onderzoeker bij het Nyenrode Corporate Goverance Instituut. De resultaten van het onderzoek worden op 15 oktober 2016 openbaar gemaakt tijdens het `Symposium voor Sportbestuurders van de Toekomst' op Nyenrode Business Universiteit. De respondenten van dit onderzoek worden hiervoor uitgenodigd.

Deelname en meer informatie

Indien u als sportbestuurder niet persoonlijk benaderd bent maar toch wilt deelnemen aan het onderzoek, kunt u via deze link deelnemen. Voor vragen over het achtergrond van het onderzoek kunt u contact opnemen met Bartel Berkhout via onderzoek@nyenrodesports.com

Over Nyenrode Sports Inc.

Nyenrode Sports Inc. is onderdeel van Nyenrode Business Universiteit en richt zich op het stimuleren en begeleiden van sportcoaches, -managers en -bestuurders bij het maken van een volgende stap in hun carriere in sport. Doel is om bij te dragen aan een duurzaam (top) sportklimaat.

Klik hier voor meer info over de sportleiderschapsprogramma's van Nyenrode Sports Inc.

Over Nyenrode Business Universiteit

Nyenrode Business Universiteit is de enige particuliere universiteit in Nederland. Het instituut werd in 1946 voor en door het bedrijfsleven opgericht. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op een carriere in een management-, ondernemers-, of financiele en accountantsfunctie binnen een internationale omgeving en hecht grote waarde aan sociaal bewustzijn en duurzaam leiderschap, met als motto: Leadership, Entrepreneurship, Stewardship.