Thecla Bodewes voorzitter adviesraad internationaal ondernemen

Nieuwsbericht | 26-06-2015

Scheepsbouwondernemer Thecla Bodewes wordt de nieuwe voorzitter van de Dutch Trade & Investment Board (DTIB). Zij volgt in die functie voormalig CEO Randstad Hans Zwarts op.

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): 'Onder Hans Zwarts is de DTIB de afgelopen 10 jaar uitgegroeid tot een belangrijk adviesorgaan over strategisch ondernemen in het buitenland. Vanaf het prille begin heeft hij op inspirerende wijze leiding gegeven. Met Thecla Bodewes treedt een uitstekende opvolger aan. Zij heeft onderscheiden als een zakenvrouw met grote daadkracht en een blik ver over de landsgrenzen.'

De DTIB is het belangrijkste publiek-private samenwerkingsverband van het kabinet op het gebied van internationaal ondernemen in de brede zin van het woord (export, import, investeringen). De board, opgericht in november 2004, is een samenwerkingsverband van publieke en private partijen. Doel van de DTIB is het versterken van de concurrentiekracht van Nederlandse ondernemingen in het buitenland. Richtinggevend daarbij is het ontwikkelen van een gemeenschappelijk visie en het bundelen van de krachten. Een andere taak die er gaandeweg is bijgekomen is advisering over de aantrekkingskracht van Nederland als vestigingsland voor buitenlandse ondernemingen.

De DTIB is verder onderscheidend door de brede samenstelling. Zo bestaat deze uit minister Ploumen en minister Kamp van Economische Zaken, voorzitters van VNO-NCW en MKB-Nederland, evenals ondernemers namens de topsectoren en vertegenwoordigers van de decentrale overheden. Belangrijke agendapunten zijn: de internationalisering van de topsectoren, het Nederlands vestigingsklimaat, afstemming van de strategische reisagenda, internationalisering van het MKB, vrijhandelsakkoorden, maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) exportfinanciering, de verbinding van hulp en handel.

Thecla Bodewes is directeur-eigenaar van de Bodewes Groep. Met onder meer 3 scheepswerven in het noorden van het land. Daarnaast bekleedt zij diverse nevenfuncties. Zo zit ze in de Raad van Toezicht van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en de Afrikaanse gezondheidsorganisatie AMREF Flying Doctors. Binnen de topsector Water is Bodewes verantwoordelijk voor de uitvoering van de Human Capital agenda.