Schriftelijke vragen beperking emissies broeikasgassen

Den Haag 26 juni 2015

---------------PERSBERICHT---------------

Haagse raad wil gevolgen Urgenda-zaak voor de stad weten

Een ruime meerderheid van de Haagse gemeenteraad heeft het college gevraagd om een reactie op de baanbrekende uitspraak van de rechtbank Den Haag in de zaak Urgenda vs de Staat.

De Haagse Stadspartij, D66, PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks, ChristenUnie/SGP, SP, Groep Okcuoglu en de Islam Democraten brengen in herinnering dat Den Haag tot doel heeft in 2040 klimaatneutraal te zijn. In 2020 is de doelstelling een reductie van 30% ten opzichte van 1990 te realiseren. Daarmee sluit de doelstelling van de gemeente goed aan bij de uitspraak van de rechtbank.

De partijen vragen het college of de gemeente op koers ligt voor de voor 2020 gestelde doelen, en anders met voorstellen voor aanvullende maatregelen te komen waarmee wel aan de doelstelling kan worden voldaan.

Ook wil de gemeenteraad weten hoe het college de betekenis van deze uitspraak interpreteert voor gemeenten in het algemeen en voor de gemeente in Den Haag in het bijzonder.

Na het zomerreces zal de gemeenteraad uitgebreid spreken over de Agenda Duurzaamheid en de Haagse doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Bij dat debat kunnen de partijen dan de consequenties betrekken van het rechterlijk bevel aan de Staat om de uitstoot van broeikasgassen per 2020 met tenminste 25% te beperken.

---------------EINDE PERSBERICHT---------------