PostNL benadeelt concurrenten bij aanbesteding gemeente Rotterdam

26-06-2015

PostNL heeft de postwet overtreden, zo bleek bij de aanbesteding van postdiensten van de gemeente Rotterdam. PostNL heeft belangrijke tariefinformatie niet met andere postvervoerbedrijven gedeeld waardoor die niet in staat waren een goede bieding te doen. Ook heeft PostNL geen aanbod gedaan aan concurrenten, in dit specifieke geval niet aan Van Straaten Post. Om deze overtredingen te beeindigen heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) twee lasten onder dwangsom opgelegd, die kunnen oplopen tot EUR 1.000.000. PostNL heeft aan de rechter verzocht publicatie van dit besluit tegen te houden. De rechter heeft dit gisteren afgewezen.

Postvervoerders moeten gebruik maken van het landelijke netwerk van PostNL voor post die zij met hun eigen netwerk niet kunnen bezorgen. Voor die diensten aan andere postvervoerders mag PostNL geen andere (tarief)voorwaarden hanteren dan hij zelf aan zijn klanten aanbiedt. Bovendien moeten die voorwaarden ook bekend zijn bij de andere postvervoerders zodat zij hun eigen offerte kunnen maken.

ACM vindt de klacht van Van Straaten Post terecht. Henk Don, bestuurslid ACM: "Door de weigering van PostNL is het voor Van Straaten Post en andere postvervoerbedrijven niet mogelijk om op gelijke voet met PostNL te concurreren. Hierdoor zijn postvervoerbedrijven op achterstand gezet in hun mogelijkheden om een concurrerend aanbod te doen. De klant betaalt uiteindelijk de prijs." Of de overtredingen invloed hebben op de definitieve uitkomst van de aanbesteding is aan de gemeente. Wel is duidelijk dat door de handelwijze van PostNL de concurrentie is geschaad.

PostNL heeft tegen dit besluit bezwaar gemaakt. Dit bezwaar is bij ACM in behandeling. PostNL moet ondertussen wel al aan de wettelijke verplichtingen voldoen en dus aan Van Straaten Post een aanbod doen en zijn tarieven en voorwaarden aan andere postvervoerbedrijven bekend maken.

Meer in deze zaak

* 26-06-2015 Last onder dwangsom PostNL voor benadelen concurrenten