Drie miljoenste stamboomhond ingeschreven na 125 jaar

Recentelijk werd de 3.000.000ste Nederlandse stamboom voor rashonden uitgereikt. Een bijzondere mijlpaal na meer dan 125 jaar stambomen voor rashonden in Nederland.

Stamboek rashonden in Nederland

Alle in Nederland geboren of geimporteerde rashonden met officiele stamboom worden ingeschreven in het NHSB, het Nederlands Honden Stamboek. De afgelopen jaren schommelt het aantal ingeschreven rashonden rond de 38.000 pups per jaar. In 1890 werd het eerste stamboek uitgegeven. De allereerste vermelde hond daarin, met nummer 1, was de Pointer Nelly, geboren in 1888 en eigenaar van de heer Tydeman in Tiel. Nu, meer dan 125 jaar later, is er dan de 3.000.000ste inschrijving. Een bijzondere mijlpaal in de Nederlandse rashondenwereld.

Gezondheidseisen aan stamboom

De stamboom werd overhandigd aan de fokkers Marcel en Jolanda Achterberg van het nestje pups van het hondenras Nova Scotia Duck Tolling Retrievers. Om een stamboom voor een rashond te krijgen moet de fokker aan diverse eisen op het gebied van fokken en gezondheid voldoen. De Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie op het gebied van rashonden die de stambomen uitgeeft, en de aangesloten rasverenigingen stellen hiervoor gezamenlijk eisen op. Er zijn eisen die het welzijn van de moederhond garanderen zoals minimum en maximum leeftijd en aantal nesten. Er zijn gezondheidsonderzoeken voor de ouderdieren op veel voorkomende aandoeningen. Van alle pups en ouderdieren wordt DNA afgenomen en gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de ouders, met hun gezondheidsuitslagen, ook echt de ouders zijn. Al het DNA wordt opgeslagen in een grote databank zodat in de toekomst sneller testen beschikbaar komen om ziekten tegen te gaan en uit te sluiten in de fokkerij. De Raad van Beheer werkt met de aangesloten verenigingen, de overheid en de sector aan een gezonde en sociale hond in Nederland.