Alfacheque AV stopt per 1 januari 2016


Home > Actueel > Nieuws > Alfacheque AV stopt per 1 januari 2016

*De gemeenten in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden stoppen per 1 januari 2016 met de Alfacheque. De beeindiging van de Alfacheque heeft geen gevolgen voor de aanspraak van clienten op ondersteuning.

De Alfacheque is een bijzondere vorm van een Persoonsgebonden budget (Pgb) waarbij gebruikers van huishoudelijke ondersteuning hulp krijgen bij het zoeken naar een (nieuwe) hulp. Ook bemiddelt Alfacheque bij vervanging of ziekte van de vaste hulp en ondersteunt clienten met een deel van de
administratie.

Trekkingsrecht

Vanaf 1 januari 2015 wordt het Pgb niet meer rechtstreeks op de bankrekening van clienten gestort maar op de rekening van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die daarmee de betalingen aan zorgverleners verzorgt. Dit is het zogenaamde trekkingsrecht. Ook administratieve taken worden inmiddels
grotendeels uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank. Alleen de bemiddelingstaak resteert nog voor Alfacheque AV. Uit kostenoverweging hebben de gemeenten daarom besloten Alfacheque AV per 31 december 2015 te beeindigen.

Ondersteuning blijft

De beeindiging van de Alfacheque heeft geen gevolgen voor de aanspraak van clienten op ondersteuning of op de bestaande zorgovereenkomst tussen een client en zijn of haar vaste hulp. De Alfacheque wordt vanaf 2016 omgezet in een "gewoon" persoonsgebonden budget.

Alle gebruikers van de alfacheque hebben inmiddels persoonlijk bericht gehad van de gemeente. De ingeschreven hulpen zijn geinformeerd door Alfacheque AV.