Hitte: waar moet u rekening mee houden?


Extreem hoge buitentemperaturen zijn nog steeds een uitzondering in Nederland, maar de laatste jaren zijn periodes voorgekomen met veel erg warme dagen. Wat moet u doen als het zo warm wordt?

* Drink voldoende

Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.

TIP: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.



* Houd uzelf koel

Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
TIP: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.



* Houd uw woning koel

Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.

TIP: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals `s avonds, `s nachts en `s ochtends.



* Zorg voor elkaar

Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.
TIP: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Te warm

Het optreden van gezondheidsklachten door warmte is niet alleen afhankelijk van de temperatuur. Ook luchtvochtigheid, kleding en de mate van activiteit spelen een belangrijke rol. Over het algemeen geldt dat bij blootstelling aan temperaturen boven de 27 graden klachten door vocht- en
zoutverlies kunnen ontstaan. Om te koelen gaat het lichaam transpireren. Als dit vocht niet voldoende wordt aangevuld, kunnen klachten ontstaan.

Klachten

De eerste klachten die op treden zijn vermoeidheid, duizeligheid, prikkelbaarheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidklachten optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.

Risicogroepen

Risicogroepen zijn onder andere ouderen, kinderen, armen, bedlegerige mensen en mensen met hart-, vaat-, en longaandoeningen. Deze mensen zijn gevoeliger omdat zij zich minder goed kunnen aanpassen aan de hitte.



Zwemwater en smog

Met de toenemende warmte ontstaat er ook een grotere kans op andere milieuproblemen. Voorbeelden zijn smog en een verminderde kwaliteit van het zwemwater.

Meer informatie

Informatie voor professionals, onder andere de mogelijkheid om u aan te melden voor hitte-alarmering of het bestellen van hitte-stickers, vindt u hier



Afbeelding: wat te doen bij hitte

Reageer op dit artikel Laatst gewijzigd: 30 juni 2015