T-rijbewijs voor tractorbestuurders


T-rijbewijs voor tractorbestuurders

Laatste update:
30-06-2015 | 12:45

Noord-Holland - Met ingang van 1 juli wordt het rijbewijs uitgebreid met een categorie T. Houders van een T-rijbewijs mogen een land- en bosbouwtrekker (LBT) en een voertuig met beperkte snelheid (MMBS) besturen op de openbare weg.

De belangrijkste reden van het invoeren van het nieuwe T-rijbewijs is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Er gebeuren nu namelijk relatief veel ongelukken met deze zware voertuigen, waarbij vooral andere weggebruikers zoals voetgangers en fietsers gevaar lopen.

De invoering van het T-rijbewijs moet de rijvaardigheid van de bestuurders verbeteren. De verwachting is dat het verkeer veiliger wordt omdat bestuurders van LBT's en MMBS'en beter weten hoe ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen.

Voor alle motorvoertuigen een rijbewijs

Voor alle andere gemotoriseerde voertuigen (van snorfiets tot vrachtwagens) is al een rijbewijs nodig, en vanaf 1 juli 2015 dus ook voor de LBT's en MMBS'en. Nederland is een van de laatste landen in Europa waar het T-rijbewijs wordt ingevoerd

Overgangsperiode naar tractorrijbewijs

Jongeren die nu in het bezit zijn van een trekkercertificaat, kunnen dit (tot 1 juli 2016) bij de RDW inwisselen voor een T-rijbewijs. Bestuurders die voor 1 juli in het bezit waren van een B-rijbewijs, krijgen het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven bij verlenging. Tot die tijd mogen zij
met een B-rijbewijs een tractor besturen. Wanneer iemand na 1 juli 2015 een B-rijbewijs haalt, wordt het T-rijbewijs niet bijgeschreven en moet hiervoor apart examen worden gedaan.

Jongeren die op hun 17^e hun B-rijbewijs hebben gehaald, hebben pas op hun 18^e, zodra de begeleiderspas niet meer nodig is, recht op het T-rijbewijs. Dit geldt overigens alleen voor jongeren die voor 1 juli in het bezit waren van een B-rijbewijs.

Klik hier voor meer informatie over het T-rijbewijs.