Tropisch Nederland


1 juli 2015 - De tropische lucht heeft Nederland inmiddels bereikt en de komende dagen lopen liggen temperaturen tussen 30 en 37 graden. Vrijdag wordt de minst warme dag, zaterdag de warmste.
Verwachting voor zaterdag van de stroming op 5 km hoogte en de temperatuur op 1,5 km hoogte waarbij te zien is hoe zeer warme lucht van Zuid-Europa naar Noordwest-Europa stroomt (Bron: ECMWF)
Verwachting voor zaterdag van de stroming op 5 km hoogte en de temperatuur op 1,5 km hoogte waarbij te zien is hoe zeer warme lucht van Zuid-Europa naar Noordwest-Europa stroomt (Bron: ECMWF)
In het westen van het land kan een wind van zee in de middag enige verkoeling brengen maar in het grootste deel van het land wordt het zeer warm. Door de hitte kunnen zich de komende dagen ook onweersbuien ontwikkelen. Het KNMI heeft waarschuwingscode geel uitgegeven voor aanhoudende hitte.

De overgang van koel weer naar tropische warmte hangt samen met grote luchtdrukveranderingen boven Europa.De afgelopen weken lag er boven het midden van de Atlantische Oceaan een hardnekkig hogedrukgebied waardoor Nederland te maken heeft gehad met een noordelijke stroming die koele, polaire
lucht aanvoerde. De komende dagen wordt de luchtdruk juist hoog ten (noord)oosten van Nederland waardoor zeer warme lucht uit het zuiden van Europa deze kant op stroomt.

Tropische nachten
Ook in de avond en nacht is het warm: de temperatuur komt op veel plaatsen niet onder de 20 graden. Het KNMI spreekt van een tropische nacht als de minimumtemperatuur in een etmaal niet lager wordt dan 20,0 graden. Vooral de combinatie van tropische temperaturen overdag en weinig afkoeling in
de nacht door hoge minimumtemperaturen is voor kwetsbare groepen risicovol. Met name in steden kan het overdag warmer worden door weinig beplanting en blijft de hitte lang hangen door bebouwing.

Nationaal Hitteplan
Het Nationaal Hitteplan van het RIVM is sinds dinsdag van kracht. Dat is voor veel organisaties een teken dat er extra maatregelen nodig zijn om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen als gevolg van hitte te beperken. Het Nationaal Hitteplan wordt in werking gesteld zodra voor ten minste
vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht.

Het RIVM waarschuwt ook voor smog die tot extra luchtwegklachten kan leiden. Daarnaast het ook nodig om alert te zijn op zonnebrand. De zonkracht is met waarden van 7 of hoger de de komende dagen hoog.
Eerste uitgave: 29-06-15