Rene Smeetsstraat nieuwe naam deel Venbergseweg


Het college van burgemeester en wethouders stelde op 9 juni jl. op advies van de straatnamencommissie de straatnaam `Rene Smeetsstraat', vast in plan Lage Heide in Dommelen. De Rene Smeetsstraat is de nieuwe naam voor het gedeelte van de huidige Venbergseweg tussen de Irislaan en Het Broek.
Hier moet in verband met nieuwbouw vernummering plaatsvinden voor de huidige bewoners. In samenspraak met bewoners en bedrijven is voorgesteld om het gedeelte van de nieuwbouw- tussen Irislaan en het Broek - een andere straatnaam te geven.

Rene Smeets, bekende Dommelnaar

De straten in plan Lage Heide aan de westkant van de Venbergseweg zijn vernoemd naar `bekende Dommelnaren'. De Venbergseweg is de scheidslijn tussen de west- en oostkant van het plangebied en bestaat al sinds 1968 als de verbindingsweg tussen Dommelen en Venbergen. De straatnamencommissie
vond het passend om als nieuwe naam voor een deel van de Venbergseweg te kiezen voor een toevoeging aan de groep `bekende Dommelnaren', te weten: Rene Smeetsstraat.

Rene Henri Jozef Smeets (Maastricht, 14 september 1905 - Dommelen, 11 juli 1976) woonde sinds 1950 aan de Bergstraat 52 in Dommelen, in het voormalige huis van burgemeester Ploegmakers. Het atelier aan de linkerzijde van het huis laat via de schildering op de gevel, ook tegenwoordig nog, een
soort handtekening zien van Rene Smeets.

Smeets was landelijk bekend als beeldhouwer, keramist, meubelontwerper, monumentaal kunstenaar, glasschilder, wandschilder, boekbandontwerper, kunstschilder. Zo is het grote keramische relief in de muur van de Dommelsche Bierbrouwerij van zijn hand, net als de wandschilderingen in de
ontvangsthal van de brouwerij. Smeets maakte ook de vier kleurrijke glas-in-lood-ramen in de kerk van Dommelen. Rene Smeets en zijn vrouw liggen begraven op het parochiekerkhof naast de kerk in Dommelen, in het meest in het oog springende graf, geheel van mozaiek.
Rene Smeets was de eerste directeur van de Eindhovense Academie voor Industriele Vormgeving (tegenwoordig Design Academy). Daarnaast was hij bekend als publicist over vormleer, ornament en symboliek.

Besluit ter inzage

Het straatnaambesluit met situatietekening ligt van 2 juli tot en met 12 augustus 2015 ter inzage in het gemeentehuis en de bibliotheek. Het is ook te vinden op deze site bij de bekendmakingen.