Veilig op pad met de caravan


We trekken er met z'n allen massaal op uit met caravan, camper, tent of boot. Helaas moeten jaarlijks veel uitstapjes of vakanties onderbroken worden door bijvoorbeeld ongelukken met gas en elektriciteit. Met een paar maatregelen kunt u een hoop leed voorkomen. Brandweer Zuid-Holland Zuid
geeft u dan ook graag enkele tips.

Gasfles

Koken op vakantie? Dat gaat gemakkelijk op een kooktoestel met flessengas.

* Bewaar gasflessen op een koele, goed geventileerde plaats.
* Gasflessen moeten altijd rechtop staan. Bij gebruik en bij vervoer.
* Zorg dat de fles niet kan omvallen.
* Verwissel gasflessen altijd buiten de caravan of tent.
* Laat het vullen van gasflessen over aan erkende vulstations.
* Gebruik altijd een drukregelaar tussen de gasfles en het apparaat. De vereiste gasdruk vindt u op het typeplaatje van het betreffende gastoestel. Gaat u op een fles apparaten met verschillende druk aansluiten, dan moet u ook verschillende drukregelaars gebruiken.
* Gebruik alleen goedgekeurde hogedrukslangen van maximaal 1 m.
* Vernieuw de slangen om de twee jaar.
* Open en sluit fleskranen altijd met de hand. Nooit gereedschap gebruiken.
* Sluit de gaskraan als u het toestel niet gebruikt.
* Gebruik bij het koken een metalen spatscherm.

LPG is levensgevaarlijk!

Het gebruik van LPG (autogas) in gasflessen is levensgevaarlijk en bovendien verboden. In tegenstelling tot een (auto)gastank voor LPG hebben gasflessen namelijk geen beveiliging tegen het "overvullen" van de flessen. Bij herhaald overvullen met LPG kan de gasfles bezwijken - met alle
rampzalige gevolgen van dien. Laat uw gasfles vullen bij een erkende dealer.

Elektriciteit

Gemak dient de mens. Ook op vakantie willen we toch wel graag een koelkast, koffiezetapparaat enzovoort. Van al dit soort huishoudelijke artikelen bestaan speciale campingversies met een laag stroomverbruik. Er zijn bovendien omvormers en accu's op de markt, waarmee u het stroomverbruik in uw
kampeermiddel op een veilig niveau houdt.

* De spanningswaarden in een caravan zijn 220 Volt en 12 Volt. Een spanning van 12 Volt is niet altijd ongevaarlijk. Brandgevaar kan ontstaan, bijvoorbeeld als de bedrading niet in orde is. Of wanneer u extra lampen of apparaten op de 12 Volt installatie aansluit.
* De aansluiting van de caravan op een 220 Volt-installatie is het veiligst als u de blauwe, spatwaterdichte CEE-stekker en een neopreenkabel (van maximaal 20 meter lang) gebruikt. Rol de kabel altijd helemaal af; zo voorkomt u warmteontwikkeling.
* Caravans met CEE-aansluiting zijn geaard. Heeft uw caravan geen CEE-aansluiting? Dan moet u een aardlekschakelaar plaatsen. Zorg er ook voor dat de metalen delen van uw caravan (wanden, chassis, aanrechtblad, enz.) geaard zijn.
* Pas op met water en elektriciteit. De buitenverlichting van uw caravan moet daarom spatwaterdicht zijn.

Meer informatie?

Voor meer informatie over dit bericht kunt u terecht op de website van uw brandweerkorps; www.brandweerzhz.nl. Natuurlijk kunt u hen ook per e-mail bereiken op communicatie@brw.vrzhz.nl of op het telefoonnummer 088- 636 5000.