Verkennend onderzoek naar aardbevingsbestendigheid scholen


De gemeente is begonnen met een verkennend onderzoek naar de aardbevingsbestendigheid van 90 scholen. Het gaat hierbij om de scholen die economisch eigendom van de gemeente zijn. Dit schrijven B&W in een brief aan de gemeenteraad over de stand van zaken rondom de gevolgen van de aardbevingen.

Het verkennend onderzoek vindt plaats bij alle basisscholen, een aantal gymlokalen, speciaal onderwijs en kinderdagverblijven die in hetzelfde schoolgebouw zitten. Na de verkenning kijkt de gemeente samen met schoolbesturen welke ingrijpen snel gedaan kunnen worden en welke schoolgebouwen een
vervolgonderzoek krijgen. In oktober zijn de uitkomsten van het scholenonderzoek bekend.

Andere scholen
De gemeente heeft ook een aantal gesprekken gevoerd met scholen en kinderdagverblijven waarvan de gemeente geen economisch eigenaar is. Ze behoren tot de 500 gebouwen waarvan de NAM heeft toegezegd het onderzoek naar aardbevingsbestendigheid te betalen.

Voorbeeldgebouwen
Het verkennende onderzoek naar het aardbevingsbestendig maken van exemplarische gebouwen is bijna afgerond. Dit zijn gebouwen waarbij de aanpak als voorbeeld kan dienen voor andere gebouwen in de toekomst. De uitkomsten zijn in de loop van september of begin oktober bekend.

Scan
Ondertussen houdt de gemeente ook een scan van de openbare ruimte. Vooral vallende schoorstenen, trapgevels en ornamenten kunnen gevaarlijk zijn voor omstanders bij een beving. De gemeente brengt de risico's hiervan bij 70 gebouwen in kaart. Dit gebeurt samen met het Centrum Veilig Wonen en de
NAM. Medewerkers gaan de panden opnemen vanuit de openbare ruimte. Gebruikers en eigenaren van de panden krijgen hierover een brief. In augustus komt meer duidelijkheid over de risico's. In het najaar wordt meer bekend over het vervolg op deze scan.

Gepubliceerd op: 01-07-2015 13.40 uur; Laatst gewijzigd op : 01-07-2015 13.50 uur