Hitte!
Extreem hoge buitentemperaturen zijn nog steeds een uitzondering in Nederland, maar de laatste jaren zijn er periodes voorgekomen met veel erg warme dagen. Wat moet u doen als het zo warm wordt?
Drink voldoende
Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
Houd uzelf koel
Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
Houd uw woning koel
Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
Zorg voor elkaar
Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.
Te warm
Het optreden van gezondheidsklachten door warmte is niet alleen afhankelijk van de temperatuur. Ook luchtvochtigheid, kleding en de mate van activiteit spelen een belangrijke rol. Over het algemeen geldt dat bij blootstelling aan temperaturen boven de 27 graden klachten door vocht- en
zoutverlies kunnen ontstaan. Om te koelen gaat het lichaam transpireren. Als dit vocht niet voldoende wordt aangevuld, kunnen klachten ontstaan.
Klachten
De eerste klachten die optreden, zijn vermoeidheid, duizeligheid, prikkelbaarheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidklachten optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.
Risicogroepen
Niet iedereen reageert even sterk op hitte. Gevoelige groepen zijn onder andere ouderen, kinderen, sociaal geisoleerden, bedlegerigen en mensen met hart-, vaat- en longaandoeningen. Deze mensen kunnen zich minder goed aanpassen aan de hitte.
Zwemmen
Op een warme dag is het heerlijk om af te koelen bij een plas of meer. Er zijn echter ook (gezondheids)risico's. De meest voorkomende klacht bij zwemmen in buitenwater is zwemmersjeuk. Dit is een jeukende huiduitslag te herkennen aan rode bultjes Daarnaast kunnen virussen of bacterien in open
zwemwater oorontsteking en maag/darmstoornissen veroorzaken. Ratten, aangetrokken door zwerfvuil, verspreiden een bacterie die de ziekte van Weil veroorzaakt. Dit is een ernstige ziekte met de volgende symptomen: plotseling opkomende griepachtige verschijnselen met acute hoge koorts tot
40DEGC, koude rillingen, hoofdpijn, rugpijn en spierpijnen, meestal in de kuiten. De verschijnselen treden op binnen vijf tot veertien dagen na de besmetting. We raden u aan bij deze verschijnselen zo snel mogelijk een dokter te raadplegen.
Om (gezondheids)risico's tijdens het zwemmen in open water te voorkomen, is het belangrijk de volgende adviezen op te volgen:
* Zwem alleen in officieel aangewezen zwemwater.
* Vermijd zwemmen in rivieren.
* Duik nooit in ondiep of troebel water.
* Verlaat bij onweer en bliksem zo snel mogelijk het water en zoek beschutting (niet onder een boom).
* Ruim altijd uw afval op.
* Vermijd contact met drijflagen van blauwalgen. Blauwalgen (of blauwwieren) zweven als groene sliertjes of slijmerige proppen in het water. Bij warm weer vormen ze een opvallend laagje op het water dat vaak verschillende tinten groen/blauw heeft. Blauwalgen kunnen huidirritatie en maag- en
darmstoornissen veroorzaken. Het is aan te bevelen direct na het zwemmen te douchen.
Vragen?
Heeft u na het lezen nog andere vragen over gezondheid in relatie tot hitte en zwemwater? Neemt u dan contact op met GGD Gelderland Zuid team Milieu en Gezondheid op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via 024 - 329 72 97.