Ruim vijf miljoen voor projecten leefbaarheid Eemsdelta

Groningen, 30 juni 2015

Ruim vijf miljoen voor projecten leefbaarheid Eemsdelta

De verschillende overheden investeren ruim vijf miljoen euro in nieuwe projecten voor de leefbaarheid in de Eemsdelta regio. Deze keer zijn een integrale aanpak van de leefbaarheid en voorzieningen in 't Zandt, verdere ontwikkeling van de wijk Opwierde-Zuid in Appingedam en de sloop van particuliere woningen in Delfzijl gehonoreerd als onderdeel van het integrale Actieplan Dorpen & Wijken. Het geld wordt beschikbaar gesteld door de gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum, de provincie Groningen en het Rijk.

Betere balans in de woningmarkt: aanpak particuliere woningen in Delfzijl, onderdeel van het Actieplan Dorpen en Wijken 2012 ­ 2022: 4,2 miljoen euro Met het actieplan Dorpen en Wijken 2012-2022 van de gemeente Delfzijl wordt gewerkt aan het versterken van wonen in dorpen en wijken, samen met en door bewoners. Deze toekenning richt zich specifiek op een flink aantal particuliere woningen. In stedelijk gebied wordt een overschot aan 68 particuliere koopwoningen of woonfuncties gesaneerd en 15 in landelijk gebied om de woningmarkt in Delfzijl weer in balans te krijgen. De provincie financiert 2,1 miljoen euro in deze aanpak. Het bedrag wordt gefaseerd beschikbaar gesteld.

Integrale aanpak leefbaarheid en voorzieningen 't Zandt: 300.000 euro Deze aanpak betreft een uitwerking van de plannen die in het Woon-en Leefbaarheidsplan Eemsdelta voor 't Zandt zijn opgenomen. Een integrale programmatische aanpak moet de leefbaarheid voor jong en oud in 't Zandt waarborgen en voorzieningen in stand houden. Het programma richt zich op de herinrichting van het dorp en een impuls voor sport, welzijn, zorg, onderwijs, erfgoed, recreatie en woningen. Hiervoor worden verschillende projecten en onderzoeken uitgevoerd. In totaal is met dit project ruim 1,3 miljoen euro gemoeid.

Wijkvernieuwing Opwierde-Zuid in Appingedam: 415.500 euro In Opwierde wordt gewerkt aan versterking van de leefbaarheid, woningverbetering en vernieuwing van de openbare ruimte. Ook worden de woningen verduurzaamd. De gemeente voert samen met de woningcorporaties Woongroep Marenland en Woonstichting Groninger Huis dit project uit. Bij de uitvoering worden de wijkbewoners betrokken. Er gaat ruim 3 miljoen euro overheidsgeld naar dit project.

Het Woon-en Leefbaarheidplan Eemsdelta Het Woon-en Leefbaarheidplan (WLP) is een van de belangrijkste uitgangspunten voor beleid in de Eemsdeltaregio: Beter leven met minder mensen. Daarom investeren 35 organisaties en overheden samen via een uniek samenwerkingsproject in wonen en voorzieningen in de Eemsdelta. De vier gemeenten, Provincie Groningen, woningcorporaties, detailhandel en zorg-en welzijns-en onderwijsinstellingen hebben regionaal beleid ontwikkeld om de leefkwaliteit op (hoog) niveau te houden. De afspraken zijn vastgelegd in het Woon-en Leefbaarheidplan Eemsdelta. Er is in de periode van 2011 - 2020 in totaal 42 miljoen euro beschikbaar voor uitvoering: dit geld komt uit het Financieel Arrangement dat Rijk, provincie en gemeenten voor de Eemsdelta beschikbaar hebben gesteld. De bijdrage van de provincie Groningen bedraagt 10 miljoen euro in deze periode.