Ondernemers, onderwijs en overheden samen aan het roer

01-07-2015 -

Een breed samengestelde groep met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, onderwijs en twee noordelijke bestuurders gaan samen invulling geven aan de economische ontwikkeling van Noord-Nederland.

Op deze manier moeten de kansen uit de Noordelijke Innovatieagenda maximaal benut worden. Het mkb wordt optimaal betrokken bij ontwikkelingen op het gebied van gezondheid, voedsel, water en duurzame energie. Dit moet niet alleen leiden tot nieuwe producten, maar ook tot extra werkgelegenheid.

Basisfinanciering

De provincies en de gemeenten willen bij de uitvoering minder sturend zijn. Samen met alle partijen wordt geprobeerd de innovatieondersteuning naar het mkb beter te stroomlijnen. De clusterorganisaties, NOM, Energy Valley, Water Alliance, HANNN, Greenlincs en High Tech Systemen en Materialen, zijn van belang om nieuwe ontwikkelingen aan te jagen. Deze organisaties kregen tot nu toe incidenteel geld van de provincies, in totaal 3,7 miljoen per jaar. Nu is gekozen voor een basisfinanciering waar alle drie provincies evenveel aan bijdragen. Vanaf 2016 kunnen de clusters rekenen op 2,25 miljoen euro per jaar. Dit vraagt om effectiever en efficienter werken.

Meer zeggenschap

Tegelijk gaan de drie provincies na of ze het grote aandeel van het Ministerie van Economische Zaken in de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) kunnen overnemen. Dat geeft de regio meer zeggenschap.

Noordelijke Innovatieagenda 2014-2020 Brief sturing en uitvoering Noordelijke Innovatie Agenda