Autoriteit woningcorporaties van start

Nieuwsbericht | 01-07-2015

Per 1 juli start de onafhankelijke Autoriteit woningcorporaties. Deze autoriteit houdt integraal en risicogericht toezicht op de financiele continuiteit, de rechtmatigheid, governance en integriteit van de ruim 370 woningcorporaties in Nederland. De Autoriteit woningcorporaties is ondergebracht bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Integraal

De oprichting van een Autoriteit woningcorporaties is het gevolg van de inwerkingtreding van de herziene Woningwet per 1 juli. Het volkshuisvestelijk toezicht, dat vanaf 2014 door de ILT werd uitgevoerd, wordt samengevoegd met het financiele toezicht waar het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) verantwoordelijk voor was. Het CFV is per 1 juli opgeheven.

Geintegreerd toezicht leidt tot meer samenhang en daarmee scherpere risicoanalyse. Bundeling maakt het toezicht ook efficienter en effectiever. Met handhavinginstrumenten kan de Autoriteit bij woningcorporaties ingrijpen waar en wanneer dat nodig is. De woningcorporaties zijn geinformeerd over de wijzigingen en de nieuwe toezichttaken per 1 juli.

Meer informatie

* Autoriteit woningcorporaties