Pratenoververlies.nl breidt openingstijden uit

Van Praten over Verlies - Vanaf 1 juli is pratenoververlies.nl niet alleen 's avonds open maar ook 's middags: van 16:00 tot 22.00 uur.

Zeven dagen per week zijn de vrijwilligers van Praten over Verlies stand-by om te chatten met mensen die een verlies te verwerken hebben. Dat kan anoniem en vertrouwelijk. Voor veel mensen is het niet altijd even gemakkelijk om te praten met een bekende. Denk bijvoorbeeld aan de groep mensen die te maken hebben met een miskraam of jonge weduwen en weduwnaars die niet even gemakkelijk de deur uit kunnen omdat ze hun kleine kinderen niet alleen kunnen laten.

Naast het verlies van een dierbare wordt er ook gechat over andere verliezen, bijvoorbeeld van een vriendschap, huwelijk, baan of gezondheid. Verlies kan mensen danig uit het lood slaan. "Onze chat kan ook een aanvulling zijn op ondersteuning die ze al krijgen, zoals van een coach, een vrijwilliger of een lotgenotengroep", zegt cooerdinator Frederique Groenen. "Zeker als je acuut met iemand wilt praten om je hart te luchten is de chat een aanvulling. Verdriet komt immers nooit op een afgesproken tijdstip."

Praten over Verlies

Op www.pratenoververlies.nl kun je gratis chatten over verlies en rouw. De chat is voor iedereen, ongeacht leeftijd en achtergrond. Een gesprek van mens tot mens, anoniem en vertrouwelijk met een goed getrainde vrijwilliger. Je kunt er je hart luchten, maar ook terecht met al je vragen en (praktische) problemen. De chat is 7 dagen per week, 365 dagen per jaar te bereiken van 16.00 uur tot 22.00 uur.

Citaat deelnemer na chat:

"Heel fijn om te kunnen praten en gehoord te worden. Ik sta er niet alleen voor."

Goed gesprek

Pratenoververlies.nl is in 2011 opgezet door Humanitas en Yarden. Afgelopen half jaar schakelden 370 mensen via de chat hulp in. De meeste gesprekken gingen over het verlies van een partner of ouder. De meerderheid van de deelnemers is vrouw (85%) en 67% van de deelnemers is 35 jaar of jonger. Gemiddeld geven de deelnemers een gesprek het cijfer 8 en 75% van de deelnemers geeft aan iets aan de chat te hebben gehad.

Humanitas

De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Humanitas heeft meer dan 700 activiteiten, die verdeeld zijn over 6 thema's: Eenzaamheid, Opvoeden, Opgroeien, Detentie, Thuisadministratie en Verlies. Jaarlijks geven 17.800 goed getrainde vrijwilligers zo'n 58.000 mensen het zelfvertrouwen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen