CDA kritisch bij debat over Voorjaarsnota

01/07/2015

CDA kritisch bij debat over Voorjaarsnota

Deze week vond het debat over de Voorjaarsnota plaats. Woordvoerder Financien, Pieter Omtzigt, begon met de situatie in Griekenland die het debat overschaduwde. Meevallers die zichtbaar zijn in de Voorjaarsnota kunnen volgens hem door onzekerheden, zoals met Griekenland, snel omslaan in tegenvallers. De overheidsfinancien vragen daarom om behoedzaamheid en verstandig beleid, aldus het CDA.

Omtzigt sprak zijn waardering uit voor het voornemen van het Kabinet tot lastenverlichting. `Het CDA vindt dat wat lucht voor de burger op zijn plaats is. Voor herstel van vertrouwen in de economie en herstel van vertrouwen in de politiek is het nodig dat de overheid een geloofwaardig en verstandig beleid voor de lange termijn voert. Economische tegenslag ligt altijd op de loer, laten we daarom een robuust begrotingsbeleid voeren', aldus Omtzigt.

Kritisch blijft het CDA op de naheffingen uit Brussel. De korting van Nederland op de EU-afdrachten van 1,8 miljard euro is een enorme tegenvaller. Het CDA is hierover altijd zeer duidelijk geweest: eerst duidelijkheid over de cijfers, dan pas betalen. Of niet. Want de methodes voor de berekeningen kloppen niet, schreef de Rekenkamer in een vernietigend rapport. Een tweede punt van kritiek betrof het defensiebudget. Dat daalt nog steeds, terwijl de instabiliteit in de wereld toeneemt en de krijgsmacht in het rood komt en door zijn hoeven dreigt te zakken. Het kabinet beloofde een 'trendbreuk', maar in plaats daarvan zien we gewoon voortzetting van de trend. Het kabinet schendt daarmee de NAVO-afspraken van Wales om de defensie-uitgaven in tien jaar tijd op de NAVO-norm af te stemmen.

Omtzigt stond ook stil bij de complexiteit van de kosten in de zorg en de onzekerheden op dit terrein. Zoals de schadeclaims die verwacht kunnen worden naar aanleiding van de drama's rond de pgb's. Hier moeten de ministers van Financien en Volksgezondheid orde op zaken gaan stellen.