Niet-medicamenteuze zorg bij patienten met systemische sclerose (Promotie)

Niet-medicamenteuze zorg bij patienten met systemische sclerose (Promotie)

Datum

woensdag 1 juli 2015

Tijd

vanaf 14:30

Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus

mevrouw drs. L.M. Willems

Promotor(es)

prof. dr. F.H.J. van den Hoogen, prof. dr. T.P.M. Vliet-Vlieland

Copromotor(es)

dr. C.H.M. van den Ende, dr. L. Kwakkenbos

Subtitel

Non-pharmacological care for patients with systemic-sclerosis

Beschrijving

Systemische sclerose (SSc) of sclerodermie is een zeldzame, complexe, chronische aandoening van het bindweefsel. De ziekte leidt tot een verharding van de huid en van het bindweefsel van onder andere hart, longen en darmen. De oorzaak is onbekend en vooralsnog is genezing niet mogelijk. De behandeling is overwegend gericht op het beperken van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Willems toonde aan dat patienten met SSc een breed scala aan symptomen ervaren, waardoor een groot aantal (para)medische zorgverleners betrokken is bij de zorg.

Daarnaast bleek de zorg voor deze patientengroep niet goed op elkaar afgestemd; verwijsredenen, behandeldoelen en de inhoud van niet-medicamenteuze interventies in Nederland en in andere Europese landen lopen uiteen. Onderzoek naar de niet-medicamenteuze zorg is erg gefragmenteerd, waardoor er onvoldoende bewijs is voor uitspraken over de effectiviteit van niet-medicamenteuze interventies, zoals oefeningen voor de hand of trainen van de conditie. De promovenda is voorstander van practice-based richtlijnen voor de niet-medicamenteuze zorg en een betere stroomlijning en prioritering van gedegen onderzoek in samenwerkingsverbanden.

Biografie

Linda Willems (1987) studeerde Psychologie in Nijmegen en behaalde in 2010 haar masterdiploma. Bovenstaand onderzoek voerde zij uit op de afdeling Reumaresearch van de Sint Maartenskliniek, in samenwerking met de afdeling Reumatische Ziekten van het Radboudumc.