'Den Haag pakt topinkomen terecht aan'


'Den Haag pakt topinkomen terecht aan'

Gepubliceerd:
06 juli 2015

Laatste wijziging:
06 juli 2015

De gemeente Den Haag kan doorgaan met het aanpakken van topinkomens bij (semi)publieke instellingen. De gemeente is namelijk in het gelijk gesteld door de rechter vanwege een subsidiekorting bij de Stichting Rivierduinen. De stichting voor GGZ-hulp kreeg in 2012 enkele tienduizenden euro's
minder subsidie van de gemeente, omdat het salaris van een van de bestuurders hoger was dan dat van een minister. De stichting vocht dit besluit bij de rechter aan, maar is in het ongelijk gesteld.

Den Haag was in 2009 een van de eerste gemeenten in Nederland die de topinkomens bij (semi)publieke instellingen aangepakte.

`Publiek geld moet zo goed mogelijk worden besteed. Het is in mijn ogen absoluut ongepast dat er buitensporige salarissen worden verdiend bij instellingen die ook Haagse subsidie ontvangen', aldus wethouder Tom de Bruijn van Financien.

Het gemeentelijk beleid heeft de afgelopen jaren voor succes gezorgd. Het aantal instellingen waarvan de bestuurders een topinkomen verdiende is gedaald en de maatschappelijke - en politieke discussie over te hoge salarissen is op gang gekomen.

Tot nu toe zijn 19 instellingen in de (semi)publieke sector gekort op hun subsidie. De Stichting Rivierduinen ging hiertegen in beroep, maar kreeg bij de rechter geen gelijk. Dit is voor de gemeente een opsteker; het beleid om topinkomens terug te dringen kan worden voortgezet.

Dat geldt overigens niet voor het beroep dat de Parnassia Groep heeft ingesteld tegen een subsidiekorting bij haar `dochter' Brijder. Volgens de rechter mag de gemeente de topinkomens van Parnassia niet korten, omdat de subsidie aan Brijder is verstrekt. De gemeente beraadt zich op een
eventueel hoger beroep.