Nieuwsbericht Asbest of op asbest lijkend materiaal gevonden?


Gepubliceerd op: 06 juli 2015

Eerst naar uw gemeente en dan naar de milieustraat.

Asbest

Asbest vormt een groot risico voor uw gezondheid en dat van anderen. Daarom gelden er regels voor het verwijderen en storten van asbest en van asbestgelijkend materiaal.

1. Asbest verwijderen? Neem eerst contact op met uw gemeente. Een specialist van de gemeente bepaalt of een 'melding' volstaat of dat u een omgevingsvergunning moet aanvragen. Deze melding is verplicht en er zijn geen kosten aan verbonden.
2. Op www.omgevingsloket.nl kunt u deze aanvraag meteen digitaal doen.
3. Volstaat een melding? Dan ontvangt u van de gemeente een meldingsformulier.
4. Dit meldingsformulier is nodig om asbest (kosteloos) in te leveren op de milieustraat
5. Verpak het materiaal dubbel in goed afgesloten doorzichtige folie, met daarop stickers 'Pas op: Asbest'. Plastic en stickers zijn gratis verkrijgbaar bij uw gemeentewerkplaats. Kleine pakketten kunt u zelf in de asbestbak deponeren; grote pakketten kunnen het best op een pallet of een paar
balkjes worden gelegd, zodat ze met de kraan van het aanhangertje kunnen worden getild.
6. Als u het materiaal niet als particulier mag verwijderen dan bent u verplicht een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor het verwijderen en afvoeren van asbest.

Asbestgelijkend materiaal

Bovengenoemde spelregels gelden ook voor materiaal dat op asbest lijkt. Een voorbeeld hiervan zijn de Eterniet-golfplaten. Deze platen zijn niet van asbest te onderscheiden. Deze platen moet u als asbest behandelen, ook wanneer u zeker weet dat deze golfplaten asbestvrij zijn.
Op de milieustraat wordt asbest of asbestgelijkend materiaal alleen geaccepteerd met een meldingsformulier en als het is ingepakt. Als u zich aan deze spelregels houdt, zijn er geen kosten aan verbonden.

Link naar Gemeentewinkel: Asbestverwijdering