Bestuurder onder invloed van alcohol en medicijnen veroorzaakt ongeval


Bestuurder onder invloed van alcohol en medicijnen veroorzaakt ongeval

Laatste update:
06-07-2015 | 11:28

Haarlem - Zaterdagavond rond 23:30 uur heeft een automobiliste op het Prinsen Bolwerk een aanrijding veroorzaakt. De 23-jarige vrouw uit Nieuwegein was met de auto van haar vader tegen twee geparkeerde voertuigen aangereden. Uit een blaastest bleek dat de vrouw alcohol had gedronken.

Bovendien verklaarde zij medicijnen te hebben gebruiken. Van de vrouw is bloed afgenomen en opgestuurd naar het NFI voor bloedonderzoek. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed.
Medicijnen in het verkeer
Behalve alcohol of drugs, kunnen ook sommige geneesmiddelen het reactievermogen verminderen. Het gaat bijvoorbeeld om slaap- en kalmeringsmiddelen, spierverslappers en medicijnen tegen overgevoeligheid. Deze geneesmiddelen zijn te herkennen aan een gele waarschuwingssticker op de verpakking.
Het kan soms wel 48 uur duren voordat deze medicijnen zijn uitgewerkt. Ook medicijnen zonder gele sticker kunnen het reactievermogen aantasten als ze in hogere doseringen gebruikt worden of in combinatie met alcohol. Dat geldt vooral voor pijnstillers.
Je kunt op drie manieren zien of een medicijn gevaar kan opleveren bij deelname aan het verkeer.

* Er staat een waarschuwing op het etiket.
* Je ziet de bekende gele sticker op de verpakking.
* Er staat een waarschuwing in de bijsluiter.

Meer informatie over medicijnen en rijvaardigheid vind je op http://www.rijveiligmetmedicijnen.nl/veelgestelde-vragen