Bloemendaalse raadsnotitie Bouwen aan huis van democratie besproken


06 juli 2015 - Nieuwsartikel

De commissaris van de Koning heeft vandaag gesproken met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Bloemendaal over de eerste verkenning naar de bestuurscultuur door de waarnemend burgemeester van Bloemendaal, mevrouw Emmens.

De waarnemend burgemeester heeft bij haar aantreden op 29 januari jl. een stevige opdracht van de commissaris van de Koning meegekregen om de oorzaken die ten grondslag liggen aan de toenmalige bestuurscultuur in de gemeente Bloemendaal te verkennen of laten verkennen. Daarnaast is haar
gevraagd een traject te initieren gericht op verbetering van de bestuurscultuur en de onderlinge bestuurlijke verhoudingen. Tevens moet zij toezien op een heldere en eenduidige toepassing en handhaving van wet- en regelgeving.

Zoals bij haar aantreden afgesproken heeft de burgemeester de resultaten van de eerste verkenning aan de commissaris van de Koning gerapporteerd. In goed overleg tussen commissaris van de Koning en burgemeester is afgesproken om het volledige ambtsbericht openbaar te maken en ter beschikking
te stellen aan de raad. Dit is vandaag gebeurd.

In september zal de burgemeester het vervolgtraject met de raad bespreken en vervolgens aan de raad ter besluitvorming voorleggen.

In het gesprek met de fractievoorzitters heeft de commissaris duidelijk gemaakt dat hij de geconstateerde situatie ernstig vindt, maar de eerste stappen naar herstel zijn bemoedigend.

De commissaris van de Koning zal in december 2015 nogmaals met de fractievoorzitters en het college spreken over de voortgang van het ingezette verbeterproces.

De vacature van burgemeester wordt vooralsnog niet opengesteld, opdat de gemeenteraad met de waarnemend burgemeester het verbetertraject voortvarend kan voortzetten.

Bron: Persbericht gemeente Bloemendaal

* Eindrapport - ambtsbericht wnd burgemeester Bloemendaal aan CdK
* Bloemendaal - raadsnotitie Bouwen aan het huis van de democratie

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tweet
Deel