Zwemmen in openbaar water: hoe zit het?


06 juli 2015Zomertijd, heerlijk! Meren, sloten en grachten nodigen uit om te gaan zwemmen. Maar kan dat zo maar en is het veilig?

Zwemmen in de stadswateren van Amersfoort is niet veilig en wordt sterk ontraden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vijver bij Emiclaer, het waterpark van Nieuwland en het BRONpark in Vathorst (wel kan daar gebruik worden gemaakt van het zandstrand), en ook voor de grachten.Stadswateren zijn vaak
bacteriologisch besmet door waterdieren. Zwemmen in openbaar water kan daarom slecht zijn voor de gezondheid.

Plonzen

In het water springen vanaf kunstwerken, kades en bruggen is niet zonder risico. Onder water kunnen scherpe, harde obstakels liggen die niet zijn te zien van bovenaf. De beroeps- en pleziervaart over de Eem hebben bovendien last van de zwemmers en van mensen die in het water springen.
Daarnaast zien schippers de zwemmers vaak over het hoofd en wordt de bediening van bruggen verstoord.

Botulisme en blauwalg

Vaak wordt er in de loop van de zomer melding gemaakt van botulisme en blauwalg; deze zijn schadelijk voor mens en dier. Houd de berichtgeving daarom in de gaten. Vermoedt u botulisme of blauwalg? Dan kunt u dit melden bij het Meldpunt Woonomgeving, via de website www.amersfoort.nl/meldpunt.
De gemeente laat dan onderzoek doen. Als het inderdaad gaat om botulisme of blauwalg, komen er waarschuwingsbordjes bij het water.

Informatie

Op www.zwemwater.nl kunt u opzoeken waar in de buurt u kunt zwemmen in natuurwater.

Facebook Twitter LinkedIn NuJij Email