Adviesaanvraag over chronisch zieke werknemer


6 juli 2015

Het kabinet vraagt de SER advies over chronisch zieke werknemers. Ondanks tal van inspanningen blijkt dat de arbeidsparticipatie van deze kwetsbare groep vooralsnog achterblijft bij die van werknemers die geen gezondheidsbeperkingen ervaren. Doordat het aantal chronisch zieken dat deelneemt en
wil deelnemen aan het arbeidsproces in de komende decennia naar verwachting zal stijgen, neemt de urgentie van dit vraagstuk toe. De SER wordt daarom verzocht om voor eind 2015 advies uit te brengen over de centrale vraag hoe betrokken partijen (individuele werkgevers, chronisch zieken,
zorgverleners en andere relevante actoren) het toenemend aantal chronisch zieken aan het werk kunnen houden en krijgen. Daarbij wordt de SER nadrukkelijk verzocht om bij de beantwoording van het bovenstaande aandacht te geven aan de diversiteit tussen verschillende chronisch zieken en de mate
waarin hun chronische ziekte leidt tot beperkingen voor de arbeidsdeelname.

Vragen die hierbij spelen zijn:

* Wat hebben chronisch zieken in hun (werk)omgeving nodig om hun volledige productiecapaciteit in te zetten? En verschilt dit tussen de verschillende categorieen chronische ziekten?
* Hoe kunnen werkgevers een situatie creeren waarin chronisch zieke werknemers optimaal functioneren? Welke informatie over chronische ziekten en chronisch zieken hebben werkgevers daarvoor nodig? Hoe kan deze informatie de werkgever beter bereiken?
* Hoe kunnen chronisch zieke (potentiele) werknemers aangemoedigd worden om aan de slag te gaan? Hoe kunnen zorgverleners gestimuleerd worden om de inzetbaarheid van chronisch zieke werkenden te bevorderen?
* Hoe kunnen zorgverleners meer rekening houden met de noodzaak of wens van chronisch zieke werkenden om deel te (blijven) nemen aan de maatschappij en het arbeidsproces?
* Hoe kunnen werkgevers de werkvloer zo inrichten dat er geen of slechts beperkte belemmeringen zijn voor chronisch zieke werknemers om hun werk te doen?
* Hoe kan de acceptatie van chronische ziekten en chronisch zieken in arbeidsorganisaties worden vergroot? Kan een grotere zichtbaarheid bijdragen aan de acceptatie van chronische ziekten?



[IMG] print
[IMG][IMG][IMG]