Bergen op Zoom pilotgemeente voor de transformatie van het Sociaal D..


Splinter, F. (Fabiola)

Bergen op Zoom is een van de twee landelijke pilotgemeenten voor de transformatie Sociaal Domein. Dat heeft Nanne de Jong - landelijk projectleider van het het ministerie van BZK - tijdens het congres in Nieuwegein op 24 juni jl. bekend gemaakt. De andere pilotgemeente is Delft.

BZK en de VNG gaan mede namens alle andere ministeries de 2 exclusieve pilotgemeenten onderzoeken en ondersteunen bij hun transformatie. Omdat de gemeente Bergen op Zoom voor het sociaal domein samenwerkt op Brabantse Wal niveau worden ook de gemeenten Steenbergen en Woensdrecht in deze pilot
betrokken.

Landelijke ondersteuning

Gemeenten worden bij de herinrichting van hun sociaal domein ondersteund door vijf ministeries (BZK, VWS, OCW, V&J, SZW) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Zij doen dit onder leiding van het ministerie van BZK, samen met strategische partners en specialisten. 24 juni jl. kwamen
zij bij elkaar op het eerste congres `Verkenningen Transformatie Sociaal Domein. Op 23 september en 18 november volgen nog twee congressen over dit thema. Met behulp van een aantal toekomstscenario's vormen ze dan een beeld over hoe de gemeente van de toekomst in 2030 eruit zou kunnen zien.
Twee gemeenten zijn hiervoor aangewezen tot pilotgemeente: Bergen op Zoom en Delft. "Wij zijn bijzonder trots dat we door het ministerie van BZK zijn uitgekozen om als pilotgemeente te fungeren voor deze zoektocht naar de herinrichting van het sociaal domein" aldus wethouder Arjan van der
Weegen, overkoepelend portefeuillehouder sociaal domein. "Het is een erkenning voor de interactieve wijze waarop wij met onze inwoners en maatschappelijke partners inhoud geven aan de veranderingen door de decentralisaties in het sociaal domein".

Aangekomen bij de transformatiefase

De decentralisaties zijn sinds 1 januari 2015 een feit. Per die datum is niet langer het Rijk verantwoordelijk voor jeugd, zorg en werk maar liggen deze taken bij alle gemeenten. Het gaat hier onder andere om bevoegdheden en budgetten. Van der Weegen: "We zijn nu bij de tweede fase aangekomen.
Dat is de Transformatiefase en heeft betrekking op de grote uitdaging van veranderingen in organisatie, cultuur en manier van werken. Uitgangspunt hiervoor is ons visiedocument Sociaal Domein `Samen leven samen doen'. Dit hebben wij samen met maatschappelijke organisaties en burgers gemaakt."
In dit visiedocument heeft de gemeente Bergen op Zoom samen met haar partners acht belangrijke uitgangspunten geformuleerd. De overheid organiseert ondersteuning en zorg waar nodig maar kijkt hierbij goed naar wat men zelf nog kan. Regie in eigen handen, daar wil de gemeente naar toe. "De
behoeften, mogelijkheden en de directe leefomgeving van de burger blijven echter wel altijd centraal staan". In de pilot, waaraan Bergen op Zoom deel gaat nemen, wordt dit verder uitgewerkt.