Honderden mensen vieren 80ste verjaardag Dalai Lama op de Dam

Enkele honderden mensen vierden vanmiddag in Amsterdam de 80ste verjaardag van de Dalai Lama. De Dam in Amsterdam werd omgetoverd tot een Tibetaans landschap. Organisator International Campaign for Tibet wil met de viering de geestelijk leider van het Tibetaanse volk eren. Daarnaast werd aandacht gevraagd voor de situatie in Tibet, die de afgelopen jaren sterk is verslechterd.

Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet, sprak tijdens de bijeenkomst op de Dam haar verontwaardiging uit over de actuele situatie in Tibet: "Het is onvergeeflijk dat door de meedogenloze Chinese onderdrukking mijn landgenoten in Tibet vervolgd en gemarteld worden als ze deze voor hen uitermate belangrijke dag proberen te vieren." Naast toespraken was er Tibetaanse muziek en traditionele Tibetaanse ceremonies (zie foto).

Uit een representatief onderzoek in opdracht van International Campaign for Tibet, blijkt dat Nederlanders de Dalai Lama zien als "moedig (86%), bescheiden (81%) en tolerant (80%)". Daarnaast vertegenwoordigt hij van diverse Nobelprijswinnaar het beste de strijd voor vrede en geweldloosheid in de wereld. De actuele situatie in Tibet wordt door 75% van Nederland bestempeld als slecht of heel slecht.

Ook in de rest van Nederland hangen daarom vandaag vele tienduizenden gebedsvlagen achter de huiskamerramen, in het kader van de campagne "Dalai Lama 80 jaar" van International Campaign for Tibet. Tsering Jampa: "Het vervult mij met een gevoel van innige dankbaarheid dat zoveel mensen tijdens onze actie, en op deze bijzondere en feestelijke dag zelf, hun steun betuigen aan de Dalai Lama en zijn geweldloze strijd voor Tibet. Door hun steun zijn zij een perfect voorbeeld van wat de Dalai Lama de belangrijkste menselijke eigenschap noemt: een 'warm hart'."

Mensen die de Dalai Lama willen eren en het Tibetaanse volk moreel willen ondersteunen, kunnen nog steeds gratis gebedsvlaggen bestellen op www.DL80.nl