Prof. dr. Clemens van Blitterswijk genomineerd voor Huibregtsenprijs 2015

Prof. dr. Clemens van Blitterswijk genomineerd voor Huibregtsenprijs 2015

6 juli 2015

Universiteitshoogleraar Clemens van Blitterswijk is een van de zeven genomineerden voor de Huibregtsenprijs 2015. Hij is genomineerd voor het project Botinducerende biomaterialen: van periodiek systeem der elementen tot FDA-goedkeuring. Op 5 oktober 2015 ontvangt de onderzoeksleider van het winnende project de prijs in de Ridderzaal in Den Haag uit handen van Jet Bussemaker, minister van OCW.

Clemens van Blitterswijk is directeur van het Instituut MERLN en hoofd van de afdeling Complex Tissue Regeneration. Zijn onderzoek richt zich op weefsel- en orgaanregeneratie. Al sinds de vroege jaren negentig werken Van Blitterswijk en zijn team aan het verbeteren van botimplantaten door het ontwikkelen van materialen uit elementen die ook in bot voorkomen: calcium, fosfor, zuurstof en waterstof. Dit lange onderzoekstraject, dat loopt van Universiteit Leiden via IsoTis in Bilthoven (een biomedisch bedrijf dat mede door Van Blitterswijk is opgezet) en Universiteit Twente naar Universiteit Maastricht, getuigt van een grote vasthoudendheid. De experimentele aanpak heeft geleid tot relevante klinische studies en een nieuwe generatie synthetische botvullers op de markt en belooft nog meer potentiele toepassingen. Goed nieuws dus voor onder andere de vele patienten met versleten tussenwervelschijven of met een gat in het been dat door verouderingsverschijnselen niet goed geneest.

Volgens het juryrapport weet Van Blitterswijk slim gebruik te maken van het zelfherstellend vermogen van de mens door onder meer driedimensionale, poreuze calciumfosfaatimplantaten te optimaliseren. Met geavanceerd genomics en proteomicsonderzoek en het uit elkaar pluizen van materialen ontrafelde hij de onderliggende processen. Het werk van Van Blitterswijk c.s. aan botinducerende materialen is van een visionaire lange adem. Het is voorbeeldig multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek dat een succesvolle schakel vormt tussen academie en bedrijfsleven.

Huibregtsenprijs 2015

De Huibregtsenprijs is in 2005 in het leven geroepen door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij. De prijs gaat naar een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat overtuigend zicht biedt op een maatschappelijke toepassing. Uit de 24 inzendingen heeft de jury zeven wetenschappers en hun onderzoeksprojecten genomineerd.