Bestemmingsplan Middelwaard West onherroepelijk


De Raad van State (RvS) heeft vandaag de beroepen tegen bestemmingsplan Middelwaard West niet ontvankelijk en ongegrond verklaard. Daarmee is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden.

De gemeenteraad stelde op 25 februari 2014 het bestemmingsplan "Buitengebied, Middelwaard West, Lienden" vast. Daartegen diende een aantal partijen beroep in. De RvS behandelde de beroepen op 9 maart 2015. Vandaag deed de raad uitspraak en verklaarde de beroepen van het Marspoldercomite
niet-ontvankelijk. De beroepen van de Stichting Werkgroep Milieubeheer Rhenen, de Stichting Comite Middelwaard West, en het college van burgemeester en wethouders van Rhenen verklaarde de Raad van State ongegrond.

Het voornaamste punt waartegen beroep werd aangetekend is de hoogte van de silo voor AgruniekRijnvallei. De Raad van State geeft aan dat:

* het toestaan van de silo niet in strijd is met het landschapsontwikkelingsplan
* en dat gelet op de afstand tot de historische binnenstad van Rhenen er geen sprake is van aantasting van het bestaande landschap en uitzicht vanaf de historische binnenstad van Rhenen.

De beroepen hadden tevens betrekking op onder meer de geluidproductie van de bedrijven, de ligging binnen Natura 2000 en de aanwezige grauwe gans en kolgans, de Ruimtelijke verordening Gelderland en het Regionaal Programma Bedrijventerrein Rivierenland. Alle beroepen werden ongegrond
verklaard.

Wat regelt het bestemmingsplan?

Het bestemmingsplan heeft betrekking op de bedrijven in het gebied Middelwaard aan de Marsdijk in Lienden: AgruniekRijnvallei, K3Delta BV en Middelwaard BV. Voor deze bedrijven was de regeling tot dusverre in aparte bestemmingsplannen opgenomen dan wel nog niet actueel geregeld. Dit
bestemmingsplan maakt twee nieuwe ontwikkelingen in het plangebied mogelijk, namelijk een nieuwe op- en overslagterrein voor zand, grind en klei (K3Delta) en de bouw van de silo (AgruniekRijnvallei).

Hoe nu verder?

Er is nu een onherroepelijk bestemmingsplan. Voordat de ontwikkelingen gerealiseerd kunnen worden, is nog wel een omgevingsvergunning nodig. Die kunnen de bedrijven op basis van dit bestemmingsplan aanvragen.