Wonen zonder energierekening


10 juli 2015
nul op de meter huis

Met de subsidieregeling Nul op de Meter helpt de gemeente 10 huiseigenaren om hun rijtjeswoning of tweekapper uit de periode 1950-1980 energieneutraal te maken.

Woningen uit de periode 1950-1980 zijn vaak slecht geisoleerd. Daardoor zijn het energieverbruik en de stookkosten hoog. Eigenaren kunnen dat geld voor gas en elektriciteit slimmer gebruiken. Namelijk om de woning te laten isoleren (nieuwe gevel, nieuw dak) en gebruik te gaan maken van zelf
opgewekte energie uit bijvoorbeeld zon of aardwarmte. Zo wordt de woning energieneutraal. Gas en elektriciteit kosten dan geen geld meer. Na 30 jaar heeft de eigenaar de investering van gemiddeld 45.000 euro terugverdiend. Voor de financiering gebruikt hij het geld dat hij anders kwijt zou
zijn aan de energierekening. Doordat deze maandelijkse kosten niet stijgen en de energiekosten waarschijnlijk wel, is de eigenaar al snel goedkoper uit. Bovendien woont hij - of een nieuwe eigenaar - ondertussen comfortabel in een perfect geisoleerd huis.

Tilburg kiest voor rijtjeswoningen en tweekappers, omdat veel van dat soort huizen op elkaar lijken. Zo kunnen de aannemers de ervaring die ze met de huizen opdoen breed inzetten bij andere woningen. Op dit moment is het nog duurder dan 45.000 euro om een woning energieneutraal te maken.
Daarom geeft de gemeente Tilburg aannemers per woning maximaal 15.000 euro innovatiesubsidie. Woningeigenaren die meedoen, krijgen maximaal 5.000 euro, onder andere om een onafhankelijke deskundige in te schakelen.

Wethouder Duurzaamheid Berend de Vries: "Ik ben blij dat de eerste belangstellenden zich al hebben gemeld. Zij gaan samen met deskundige adviseurs onderzoeken hoe ze een stuk prettiger kunnen wonen zonder energierekening."

Brabantse Deal

De subsidieregeling van gemeente Tilburg sluit prima aan bij de Brabantse Deal Nul op de Meter, die op 9 juli is ondertekend door Tilburg en vele andere partijen. Duizend Brabantse woningen energieneutraal maken voor het eind van 2017, is de ambitie. En voor 2050 maar liefst 800.000 woningen.
Lees meer op de website www.stroomversnellingbrabant.nl.

Lees meer over de Tilburgse subsidieregeling.