Akkoord over nieuwe cao en sociale regeling publieke omroep | CNV Di..


CNV Media heeft samen met de andere bonden en werkgevers een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de medewerkers in dienst van de publieke omroep.

CNV Media heeft samen met de andere bonden en werkgevers een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de medewerkers in dienst van de publieke omroep.



Afspraken

De cao heeft een looptijd van 24 maanden. De lonen gaan structureel met 2x 1,25% omhoog en daarnaast wordt er 2x een eenmalige uitkering van 1% betaald. Ook hebben we afspraken gemaakt over een regeling waardoor je vanaf je 57^e minder kunt werken. En we hebben afspraken gemaakt over de
hoeveelheid contracten die mogen worden aangeboden en de verhouding tussen vaste en flexibele werknemers. Er is een nieuwe sociale regeling overeengekomen die opgenomen wordt in de cao.
CNV Media is tevreden over de gemaakte afspraken en legt die met een positief advies aan je voor.



Looptijd



De oude cao liep af op 31 december 2014; Deze cao loopt van 1 januari 2015 tot en met 31 december 2016.



Loon



Per 1 augustus 2015 worden de lonen verhoogd met 1,25%. Per 1 januari 2016 worden de lonen opnieuw verhoogd met 1,25%.

Daarnaast ontvang je op twee momenten een eenmalige uitkering. In augustus 2015 ontvang je een eenmalige uitkering van 1%; die wordt berekend over 12 x je maandloon van augustus excl. vakantietoeslag en eindejaarsuitkering.

In december 2015 ontvang je opnieuw een eenmalige uitkering, ook weer van 1%. Deze wordt berekend op basis van je maandloon over november.



Minder werken vanaf je 57e



In de cao komt een regeling partiele terugtreding ouderen (PTO).

Vanaf 1 januari 2016 kun je als je 57 jaar bent, 11% minder gaan werken tegen 94,5% loon en je bouwt 100% pensioen op. De premieverdeling blijft gelijk.

De leeftijdsdagen die nu nog in de cao staan komen dan te vervallen.

Heb je op 31 december 2015 al toegekende leeftijdsdagen (omdat je 50 jaar of ouder bent), dan houd je die. Het aantal dagen wordt bevroren. Kies je ervoor om gebruik te maken van de PTO, dan lever je die in op het moment dat je daarvan gebruik gaat maken.



Contracteerregeling, Wet Werk en Zekerheid



Vanaf 1 juli is de nieuwe Wet Werk en Zekerheid van toepassing. In deze wet is bepaald dat je maximaal 3 x een contract voor bepaalde tijd kunt krijgen in maximaal 2 jaar. Daarna moet je een vast contract krijgen (bedoeling) of tenminste 6 maanden uit dienst (praktijk). Als de intrinsieke aard
van de bedrijfsvoering dit vereist, kan hiervan afgeweken worden en mogen er maximaal 6 contracten worden afgesproken in maximaal 4 jaar.

Vanaf 1 september a.s. komt er een nieuwe contracteerregeling. Vanaf die datum mag gebruik gemaakt worden van die laatste mogelijkheid (max. 6 contracten in 4 jaar) worden bij programma- en/of productiegebonden functies, zoals die staan vermeld in bijlage IV functieraster programmafuncties.

Voor andere functies geldt in beginsel dat daar maximaal 3 contracten in 2 jaar mogen worden aangeboden, behalve als de Ondernemingsraad samen met de werkgever in overleg hebben vastgesteld dat uitbreiding eveneens gerechtvaardigd is.

(instemmingsrecht ondernemingsraad).



Bandbreedte vast-flex



We hebben afgesproken dat de percentuele verdeling binnen de gehele organisatie van werknemers met een contract voor onbepaalde tijd en werknemers met een bepaalde tijdscontract 75%-25% wordt. Met instemming van de OR kunnen afwijkende percentages worden afgesproken tot maximaal een
bandbreedte van 60% onbepaalde tijd en 40% bepaalde tijd.

De ondernemingsraden zullen goed worden voorgelicht en ondersteund zodat ze hun rol m.b.t. deze nieuwe contracteerregeling goed kunnen uitvoeren.

Ook zal er duidelijke informatie komen voor iedereen over de nieuwe regeling.



Sociale Regeling



Het sociaal plan voor de landelijke publieke omroepen liep af op 31 december 2014. We hebben een nieuwe sociale regeling afgesproken die gaat gelden voor zowel de landelijke als de regionale omroepen. Dat is belangrijk met het oog op de grote bezuinigingsslag die m.n. de regio vanaf 2017 staat
te wachten. De sociale regeling zal sowieso gelden tot 31 december 2018. De ingangsdatum wordt 1 september 2015.

De regeling wordt onderdeel van de cao (maar onderhandelingen hierover vinden separaat plaats).

De werkingssfeer is uitgebreid. De regeling is van toepassing op iedereen die tenminste 18 maanden bij een werkgever heeft gewerkt en zijn baan verliest buiten zijn schuld; de regeling is niet meer alleen van toepassing bij reorganisaties.



De vergoeding voor de medewerker met een bepaalde tijdscontract ziet er als volgt uit:



Looptijd 18 maanden of meer > vergoeding in bruto maandsalaris: 1,5

Looptijd 24 maanden of meer > vergoeding in bruto maandsalaris: 2

Looptijd 30 maanden of meer > vergoeding in bruto maandsalaris: 2,5

Looptijd 36 maanden of meer > vergoeding in bruto maandsalaris: 3

Looptijd 42 maanden of meer > vergoeding in bruto maandsalaris: 3,5

Looptijd 48 maanden of meer > vergoeding in bruto maandsalaris: 4

(Dit is het oude artikel 6.5 uit de cao opgeplust met een 0,5 maandsalaris)



De vergoeding voor een medewerker met een onbepaalde tijdscontract wordt gebaseerd op de nieuwe kantonrechtersformule met een C-factor van C=1. De berekening blijft dus gebaseerd op leeftijd en diensttijd. Dienstjaren tot 35 jaar tellen voor 1/2 maand, tussen 35 en 45 jaar tellen voor 1
maand, tussen 45 en 55 jaar voor 1 1/2 maand en vanaf 55 jaar voor 2.

We kunnen niet ontkennen dat dit een verslechtering is t.o.v. het oude sociaal plan voor de landelijke omroepen omdat daar nog werd uitgegaan van de oude kantonrechtersformule. De regeling is echter veel beter dan de transitievergoeding conform de Wet Werk en Zekerheid, zoals die geldt vanaf 1
juli jl.



Outplacement

Verder zijn afspraken over outplacement (budget wel afhankelijk van duur dienstverband), scholing, vergoeding juridische bijstand e.d. gecontinueerd. Medewerkers van 50 jaar en ouder krijgen hiernaast ook een budget voor financieel en pensioenadvies.

De aanzegtermijn is verkort van 5 naar 4 maanden.

We hebben daarnaast afgesproken dat we in de geest van de aanbevelingen van de Stichting van de Arbeid nadere collectieve afspraken zullen maken over het 3^e WW-jaar.



De vakbondscontributie van CNV Dienstenbond/CNV Media blijft fiscaal aftrekbaar.



Volledige tekst en informatie



De volledige tekst van het akkoord vind je hier.

Wil je meer weten, dan kun je een mail sturen naar je onderhandelaar Aletta Bulsink via a.bulsink@cnvdibo.nl



Het woord is nu aan jou



CNV Media is tevreden over het totale pakket aan gemaakte afspraken. Flex waar dat nodig is, vast waar het kan; een structurele loonsverhoging van 2,5% en 2 eenmalige uitkeringen van 1%; een sociale regeling die de toets der kritiek nog steeds kan doorstaan en geldt voor zowel de landelijke
als de regionale omroepen en een pto-regeling voor medewerkers van 57 jaar en ouder die minder willen werken.

We leggen de afspraken daarom met een positief advies aan je voor.

In verband met de verwerking van de overeengekomen loonsverhoging en uitkering in augustus, is er een korte reactieperiode. Je kunt je stem uitbrengen tot uiterlijk 19 juli. Dat kan door een mailtje te sturen naar secbes@cnvdibo.nl. Geef daarin aan over welke cao het gaat en of je wel of niet
akkoord gaat met het resultaat. Vermeld ook je naam, adres, woonplaats, functie en lidnummer.

Terug