Nieuwe schilderijen in het gemeentehuis


(10-07-2015)

In het gemeentehuis van Heeze-Leende zijn de komende maanden nieuwe schilderijen te zien van Thea van Moorsel, Riek Jeijsman en Jose Wouters. Deze vakvrouwen zijn alle drie veelzijdig beeldend kunstenaar en hebben hun werk in veel exposities laten zien.

Zij zeggen over hun drijfveren het volgende.

schilderij van thea van moorselThea van Moorsel

(Ede, 1955, Academie voor de Schone Kunsten in Arendonk en Kunstgeschiedenis)

"Mijn werk is het resultaat van de altijd aanwezige drang om de beelden die mij raken vast te leggen in foto's en schilderijen. Vaak gebruik ik mijn foto's als inspiratiebron voor het schilderen.

Mijn onderwerpen zijn dan ook zeer divers, evenals mijn kleurenpalet. Het uitgangspunt is vaak figuratief, geheel of gedeeltelijk geabstraheerd.

Omdat ik niet vanuit schetsen of tekeningen vertrek ontstaat er een zoektocht op het doek waardoor er vaak een zekere gelaagdheid ontstaat. Het liefst werk ik op groot formaat met Acrylverf, met een vlotte toets. Momenteel verdiep ik me in portretten, realistisch met aandacht voor detail of
kleurrijk; een zoektocht die nog lang niet ten einde is en, zegt men, mooie resultaten oplevert."

schilderij van riek jeijsmanRiek Jeijsman

"Ik voel mij geroepen om landschappen te schilderen, omdat het Nederlands landschap wordt bedreigd door verstedelijking. Dat baart zorgen en daarom is het terecht dat steeds meer mensen aandacht schenken aan wat er aan landschap en natuur overblijft. Ik doe dat door hen de schoonheid ervan te
tonen.

Bij mijn wandelingen maak ik veel foto's, die vaak de basis zijn van mijn schilderijen. Het, geabstraheerd, gebruik van lijnen en vormen uit de natuur zijn boeiend en geven mij inspiratie. Ik vind het niet nodig om huizen, mensen of dieren in mijn schilderijen te plaatsen. Het gevoel dat ik
onderga wanneer ik ergens in de natuur ben, dat wil ik weergeven.

Het is een uitdaging om een interessante verbeelding van het landschap te maken."

schilderij van jose woutersJose Wouters

(Eindhoven, 1957, Academie voor Schone Kunsten te Arendonk)

Jose brengt haar creativiteit tot uitdrukking met fotograferen, schilderen en beeldhouwen.

Zij zegt daarover: "Het een staat niet los van het ander, het versterkt elkaar. Het maken van een goede foto qua licht en compositie, brengt weer inspiratie voor een kleurrijk en geabstraheerd figuratief schilderij, wat weer een idee kan zijn voor het maken van een beeld. Ik werk met olieverf,
helder van kleur en strak in vorm. De beelden zijn van steen, en soms met ander materiaal, gevormd tot een monumentaal werk.

De kunstacademie is een goede opleiding voor mij geweest om mij te ontplooien in de beeldende kunst, evenals workshops fotografie te Geldrop, beeldhouwen te Renkum en icoonschilderen te Lettelbert."

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij www.kunstkringeymerick.nl of de kunstenaars.

Bent u nieuwsgierig geworden naar hun werk of wilt u de expositie op het gemeentehuis bekijken? Maak dan een afspraak met een van de kunstenaars:

* Jose Wouters: jcem.wouters@gmail.com / 06 15125779
* Thea van Moorsel: theavanmoorsel@onsbrabantnet.nl/theavanmoorsel@gmail.com / 06 18 16 6782

De toegang is gratis.