Didier Reynders herdenkt slachtoffers van Srebrenica in Bosnie-Herze..


Datum: 10 juli 2015

Srebrenica

Morgen gaat vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders naar Srebrenica in Bosnie-Herzegovina om er de slachtpartij te herdenken die er precies 20 jaar geleden gebeurde. Het was een zwarte bladzijde voor Europa. Nadat op 11 juli 1995 Srebrenica in de handen was gevallen van
Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic werden duizenden moslimmannen en -jongens systematisch ontvoerd en vermoord, gewoonweg om wie ze waren. Velen onder hen werden nooit teruggevonden.

De minister zal zaterdag met andere hoogwaardigheidsbekleders deelnemen aan de plechtigheid in het Potocari Memorial Center in Srebrenica. De burgemeester en vertegenwoordigers van verenigingen van slachtoffers zullen hem ontvangen. Samen zullen ze de Moeders van Srebrenica ontmoeten die hun
echtgenoten en kinderen verloren in deze tragedie. Op de begraafplaats zal de minister hulde brengen aan de slachtoffers en bloemen neerleggen aan het gedenkteken voor hen.

Deze vreselijke recente gebeurtenis toont aan dat we moeten blijven vechten tegen antisemitisme, racisme en andere vormen van haat en onverdraagzaamheid. De erkenning van deze genocidedaden is nodig voor een verzoening tussen de bevolkingsgroepen van Bosnie-Herzegovina.