Expositie 'Jong Utrecht' in stadskantoor


10-07-2015

Utrecht is een oude stad met een heel jonge bevolking. Op de expositie 'Jong in Utrecht' in het stadskantoor staan de Utrechtse kinderen centraal. Hoe is het om jong te zijn in Utrecht en waar zijn jongeren in de stad mee bezig? Een veelzijdige expositie waarop veel is te zien en te doen,
geeft bezoekers daar een beeld van.

Mobiele expositie 'Kinderen kijken verder'
De mobiele expositie `Kinderen kijken verder', toont blogs, foto's en filmpjes en radioshows van Utrechtse kinderen over zichzelf, hun vriendjes, hun school of over vraagstukken in de samenleving.

Leerlingen Amadeus Lyceum en New Utrecht High School 'Face to Face'
Een ander onderdeel, 'Face to Face', geeft aan de hand van een online samenwerkingsverband tussen leerlingen van het Amadeus Lyceum in Utrecht en de New Utrecht High School in Brooklyn, New York, in de vorm van posters en verhalen een indruk van het onderwijs van de toekomst, van het culturele
erfgoed dat beide delen en van de de relatie tussen de twee steden in de 17e eeuw. Architectuurcentrum AORTA laat zien hoe Utrechtse scholieren meedenken over de ruimtelijke toekomst van Nederland.

Sint Maarten Parade
Kinderen spelen ook de hoofdrol bij de Utrechtse Sint-Maartensviering. Deze eeuwenoude traditie heeft sinds 2011 een nieuwe invulling, zoals is te zien in een film over de Sint Maarten Parade en de grootse lampion van Sint Maarten te paard, eveneens in het stadskantoor te bezichtigen.

Fotowedstrijd 'Mooiste momenten van het gezin'
Bezoekers van 'Jong in Utrecht' worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de fotowedstrijd van Culturele Zondagen die 'de mooiste momenten van je gezin laten zien, tijdens een dagje weg of op vakantie'. Iedereen, jong en oud, heeft de kans dat ook haar of zijn foto in het stadskantoor
komt te hangen.

Nijntje lezen op bank van knuffels
Ook de dit jaar jarige Nijntje ontbreekt niet in het stadskantoor. Bezoekers kunnen een Nijntjeverhaal voorlezen op een van de van honderden knuffels gemaakte bank en stoelen van de Utrechtse kunstenaar Pet van de Luijtgaarden.

'Coming of age' time-lapsefilmpjes
En op de grote schermen in de hal illustreren de `coming of age' time-lapsefilmpjes die de Utrechtse filmmaker Frans Hofmeester maakte van zijn kinderen Lotte en Vince, het thema 'Jong in Utrecht' op ontroerende wijze.

Statistische informatie
Als achtergrond geeft de expositie ook statistische informatie. Hoeveel kinderen van 10 jaar wonen in een Utrechtse buurt, hoeveel jongeren gaan in Utrecht naar school, welke sporten hebben hun voorkeur en welke rol speelt innovatie op scholen? Maar ook komen vragen aan de orde over veilig
vrijen, het alcohol- en drugsgebruik onder de Utrechtse jeugd en de rol van buurtteams in de Jeugdzorg.

Kinderrechten en KinderKennisCentrum
Om kinderrechten onder de aandacht te brengen zijn Kinderrechtenpanelen te bezichtigen. Het KinderKennisCentrum van de Universiteit doet wetenschappelijk onderzoek waarin de Utrechtse jeugd model staat voor alle Nederlandse kinderen.

Over de tentoonstelling
De tentoonstelling in de publiekshal van het stadskantoor (Stadsplateau 1, Utrecht) is gedurende de openingstijden te zien van maandag 13 juli tot en met dinsdag 22 december 2015. Ook tijdens de culturele zondag Alles Kids op zondag 18 oktober 2015. Meer informatie.