Provinciale Staten gaan werken met Statendagen


Provinciale Staten gaan werken met Statendagen

10-07-2015

In maart kozen de Brabanders 55 nieuwe Statenleden. De afgelopen periode hebben de fractievoorzitters nagedacht over de vraag hoe zij willen vergaderen.

Provinciale Staten gaan werken met Statendagen

Er werd onder meer benoemd dat meer flexibiliteit gewenst was. Bijvoorbeeld om als fractie meer de provincie in te gaan. Of om als Staten zelf per onderwerp meer te kunnen bepalen wat er ervoor nodig is om tot een weloverwogen besluit te komen.

Statendagen

Voorheen werkten Provinciale Staten in een vergadercyclus van drie dagen. Op de eerste dag werden activiteiten gepland als werkbezoeken en infosessies. Ook kregen insprekers de ruimte. Op de tweede dag vergaderden vijf Statencommissies en tot slot namen Provinciale Staten besluiten tijdens de
Provinciale Statenvergadering. Vanaf september aanstaande gaan de Staten werken met Statendagen. Op zo'n Statendag kunnen alle verschillende soorten bijeenkomsten op de agenda verschijnen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat in de ochtend een werkbezoek op de agenda staat, in de middag een
gesprek met de gedeputeerde en aan het einde van de dag een PS-vergadering. Flexibiliteit staat voorop. Er komt een procedurevergadering bestaande uit fractievoorzitters. Zij bekijken per onderwerp hoe dit het beste kan worden behandeld en doen voorstellen voor de agenda van de Statendagen.

Informatiebijeenkomsten

Uitgangspunt is dat informatiebijeenkomsten in principe door de fracties zelf worden georganiseerd. Gezamenlijke bijeenkomsten blijven ook mogelijk. Denk daarbij aan gezamenlijke werkbezoeken, expertmeetings of hoorzittingen.

Geen commissies, maar 8 thema's

De commissies voor Ecologie en Ruimte, Mobiliteit en Financien, Economische Zaken en Bestuur, Cultuur en Samenleving en de themacommissie Transitie Stad en Platteland worden opgeheven. In plaats daarvan wordt meer thematisch vergaderd op basis van de volgende 8 thema's:

* Natuur en milieu
* Energie
* Economie en internationalisering
* Mobiliteit
* Ruimte
* Landbouw
* Samenleving
* Bestuur en Financien

Er wordt niet gewerkt met vaste lidmaatschappen per thema, maar met een woordvoerder per fractie per onderwerp.

Besluitvorming: stemmingen

Stemmingen vinden in principe plaats aan het begin van elke PS-vergadering over onderwerpen die in de vorige PS-vergadering zijn behandeld.

Planning

In beginsel vinden per maand twee Statendagen plaats. Bekijk de planning van de Statendagen. De agenda wordt steeds bekend gemaakt via brabant.nl. Wilt u per e-mail op de hoogte worden gehouden van de agenda's van de Statendagen? Dat kan via de e-mailservice PS.

Vragen?

Heeft u vragen over de nieuwe werkwijze of wat dit voor u of uw organisatie betekent? Neem gerust contact op met de griffie van Provinciale Staten via statengriffie@brabant.nl of 073-681 2278.